Najhuje bo predvsem danes, v torek in sredo, četrtkovo popoldne pa bodo rahlo osvežile nevihte, a bo tudi takrat nad 30 stopinj Celzija. V petek se bodo temperature spet dvignile, v soboto pa bo morda malce hladneje, jepojasnil Andrej Pečenko iz agencije za okolje.

Ohladitev in dež lahko pričakujemo v nedeljo

Po njegovih besedah bo nekoliko bolje v nedeljo, ko pričakujemo ohladitev in dež, temperature v začetku prihodnjega tedna pa se bodo tako spustile na okoli 25 stopinj.

Pečenko svetuje, da se v teh dneh zadržujemo v senci, ter opozarja, da je potrebno spiti dovolj tekočine. Visoke temperature sicer pogosteje prizadenejo najmlajše, ki niso sposobni tako dobro uravnavati telesne temperature kot odrasli, in ljudi nad 65. letom starosti.

Vročina lahko poleg izpuščajev in utrujenosti povzroči vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost ali celo vročinsko kap. Neprijetnim učinkom visokih temperatur smo še bolj izpostavljeni ob čezmernem uživanju alkohola, uporabi nekaterih zdravil ali akutnih obolenjih.

Po Evropi zaskrbljenost zaradi naraščanja vročine

Več evropskih držav se v teh dneh sooča s hudo vročino, ki vzbuja zaskrbljenost tako med prebivalstvom kot pri oblasteh. V Nemčiji so po nedeljskih temperaturnih rekordih danes že okoli 10. ure izmerili skoraj 30 stopinj Celzija. Podobno je v Avstriji, v Italiji, kjer vročina ne popušča že tedne, pa naj bi v prihodnjih dneh beležili nove rekorde.

Kot je danes sporočila nemška meteorološka služba, so danes ob 10. uri v Potsdamu izmerili 28,8 stopinje Celzija, v berlinskem predelu Tegel pa 28,6 stopinje Celzija. V nedeljo so se sicer temperature v Nemčiji približale rekordnim 40 stopinjam Celzija. V kraju Göllheim v zvezni deželi Porenje-Pfalško so tako izmerili 39,2 stopinje Celzija.

Ob tem v Nemčiji vremenoslovci svarijo pred močnimi nevihtami, saj državo poleg visokih temperatur sedaj zajema vlažen zrak s Severnega morja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vroče tudi v Avstriji in Italiji

Podobno vroče kot v Nemčiji je tudi v Avstriji, kjer se bo danes po napovedih vremenoslovcev živo srebro povzpelo vse do 38 stopinj Celzija. Spričo vročine je sindikat gradbenih delavcev zahteval zakonsko ureditev, po kateri bi imeli gradbeni delavci ob temperaturah, višjih od 35 stopinj Celzija, dela prost dan, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Italiji, kjer se že tedne soočajo s temperaturami nad 35 stopinjami Celzija, prav tako napovedujejo možnost novih vročinskih rekordov. Zaradi visoke vlažnosti zraka je vročino še težje prenašati, vremenoslovci pa svarijo, da bodo ekstremne temperature vztrajale vsaj še do konca tedna.

V rimske bolnišnice so že sprejeli več starejših občanov, ki so ob izjemni vročini dehidrirali, italijanski kmetovalci pa se medtem bojijo za svoje pridelke. Zaradi suše se Apeninski polotokov sooča tudi z nizkimi zalogami vode, navaja APA.

Na Češkem padel vročinski rekord - 40,4 stopinje Celzija

Na Češkem je danes padel "vročinski" rekord. V kraju Dobrichovice jugozahodno od Prage se je živo srebro povzpelo na 40,4 stopinje Celzija in s tem za dve desetinki popravilo dosedanji rekord iz 27. julija 1983, poroča češka tiskovna agencija ČTK.

40 stopinj Celzija so sicer namerili še v več drugih mestih po državi. Zaradi vročine je bil na Češkem oviran tudi železniški promet, saj so se tiri že začeli zvijati. Vlaki so morali zato na preko 70 odsekih voziti zelo počasi, da ne bi iztirili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.