"Jeseni bomo ocenili uresničevanje koalicijske pogodbe, predvsem prednostnih ukrepov, na tej podlagi bo sprejeta tudi odločitev, ali je rekonstrukcija potrebna," Janša odgovarja na vprašanje o možnosti rekonstrukcije vlade. Kot pravi premier, so sicer vrata koalicije odprta v obe smeri: "Vsak, kdor želi pomagati, je dobrodošel. In vsak, kdor ni sposoben držati dane besede, bi ravnal pošteno, da iz nje odide."

Malo možnosti, da bi se politika uskladila

Po Janševi oceni je glede na obnašanje največje opozicijske stranke in na vpliv "stricev iz ozadja" na SD le malo upanja, da se bo slovenska politika lahko uskladila okoli sanacije bank, upravljanja državnega premoženja in vpisa fiskalnega pravila v ustavo.

Kot opozarja premier, Slovenijo pritiskajo k tlom močni ostanki preteklosti, ki se borijo za ohranitev svojih privilegijev in podtalnega vpliva: "Po tej plati je aktualno dogajanje zelo podobno uverturi v sedanjo politično krizo v Romuniji, ki jo je evropska javnost lahko spremljala spomladi letos."

Janša napoveduje, da bo vlada vztrajala pri odgovornost za nastale slabe terjatve. Po njegovih besedah je treba v zakon o sanaciji bank zapisati enako določbo kot v zakon o koncu lastninjenja, kjer piše, da kazniva dejanja iz tega naslova ne zastarajo. Predlog, da bi državnemu zboru nadzornike holdinga predlagal predsednik republike, pa je po Janševem mnenju v nasprotju z ustavo.

Dokler obstajajo državni deleži, sta po Janševih besedah pri upravljanju državnega premoženja v danem razmerju sil v Sloveniji samo dve možnosti: "Ali ga upravlja legalna in legitimna vlada s sodelovanjem opozicije pri nadzoru ali pa pod različnimi krinkami udbomafija s svojimi podaljški v nekaterih strankah."

Od predsednika republike pričakoval več podpore

Glede vloge aktualnega predsednika republike v domači politiki Janša pravi, da je od njega pričakoval več podpore glede vladnih ukrepov in zakonskih sprememb: "Prisegel je, da bo z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije. Deluje pa trenutno z vsemi svojimi močmi zgolj proti vladnim ukrepom in za svojo ponovno izvolitev."

Janša sicer meni, da ima vlada podporo predvsem v gospodarstvu, tako med delavci kot delodajalci.

Glede fiskalnega pravila Janša pojasnjuje, da je Slovenija fiskalni pakt že ratificirala in se s tem pred partnerji pravno zavezala, da bo pravilo vnesla v ustavo. V primerjavi s Francijo, ki šele razčiščuje pravno okolje pred ratifikacijo in ima od tam naprej dve možnosti, ima Slovenija le eno samo, pravi premier, saj v našem pravnem redu v primerjavi s Francozi nimamo pravnega mehanizma, ki bi bil brez spremembe ustave zavezujoč na ustavni ravni.

Glede denarja za javne naložbe, tako imenovanem slovenskem New Dealu, Janša pravi, da zanje denarja ni. "Zadolževati se skoraj ne moremo, ker so nam bonitetne ocene upadle pod sprejemljivo mejo, velikih tujih investicij pa v slovenskem vse bolj kaotičnem položaju kratkoročno ne moremo pričakovati," poudarja.

Poseči bo treba v plače v javnem sektorju

Premier meni, da je Slovenija v tem trenutku zaradi obeh paketov za rast, ki smo jih sprejeli aprila in julija, bolj privlačna za tuje naložbe in investicije nasploh, kot je bila kadarkoli doslej: "Vendar doma gospodarstvo skoraj nima več nobenih rezerv, potencialni tuji partnerji pa bodo čakali, da uredimo razmere, potem bodo šele možni resni pogovori."

"Če ne sprejmemo zlatega fiskalnega pravila in saniramo bank, kar bi bil močan signal, da bo Slovenija uredila svoje javne finance, zagotovila finančno disciplino in odpravila kreditni krč, potem nam ni pomoči," dodaja Janša.

Na vprašanje, ali bo treba še poseči v plače v javnem sektorju, Janša odgovarja pritrdilno. Po njegovih besedah slovenske javne finance ob sedanjem stanju v gospodarstvu takega izdatka enostavno ne prenesejo: "V administraciji in javnem sektorju nasploh je glede na primerjavo s stanjem pred desetimi ali 15 leti vsaj 15 odstotkov zaposlenih preveč."

Glede predsedniških volitve pa premier meni, da bodo svojevrsten test zrelosti naroda: "Pokazale bodo, ali se dovolj zavedamo pravih, moralnih vzrokov za sedanjo krizo ali ne. Upanje obstaja. Če pa bomo streznitev prestavili za naslednjih pet let, bo cena velikanska."