San Francisco je nastala leta 1967 in takoj postala svetovni hit, nekakšna ''flower power'' himna hipijevskega gibanja šestdesetih. ''Presenečen sem nad dejstvom, da pesem še danes zbuja sanje v srcih in mislih ljudi po vsem svetu,'' je McKenzie sam dejal leta 2002.

Pokojnega pevca je v stanovanju mrtvega našla soseda v nedeljo popoldan. Še ena soseda je njegovo smrt potrdila za BBC, dejala je, da je bil pevec zadnje čase velikokrat v bolnišnici. Zbolel je namreč za t.i. Guillain-Barre sindromom, ki napade živčni sistem. ''Zadnjič, ko je bil v bolnišnici, je doživel srčni infarkt. Niso hoteli, da bolnišnico zapusti, a je želel umreti doma,'' je dejala soseda.

Leta 1939 rojen sicer kot Philip Wallach Blondheim je odraščal v Severni Karolini. Kot najstnik je spoznal zvezdo skupine Mamas and Papas, Johna Phillipsa, s katerim sta ustanovila skupino The Abstracts, ki se je nato preimenovala v The Smoothies. V tem času si je spremenil tudi ime. Blondheim naj bi bil povesem neizgovorljiv priimek, komedijant Jackie Curtis pa je dejal, da je podoben škotskemu terierju (Scottie dog) – od tod ime Scott.

Sicer pa je San Francisco edina McKenziejeva prepoznavnejša uspešnica.

Ta konec tedna je bil očitno tragičen za legendarne osebnosti, saj je preminil tudi režiser Top Guna in Dnevov grmenja, Tony Scott. Slednji se je z losangeleškega mostu sam pognal v smrt.

Oglejte si še posnetek legendarne pesmi: