Türk in Pahor sta za današnji začetek zbiranja podpisov podpore izbrala Maribor. "Ocenil sem, da je popolnoma naravno, da kandidiram za drugi mandat," je ob tem dejal Türk in izpostavil zaupanje, ki mu ga izkazujejo volivci ter nekatere stranke in organizacije.

Türk po anketah med politiki "vselej na prvem mestu, kar zadeva javno podporo"

Med razlogi, zaradi katerih se je odločil znova kandidirati, je aktualni predsednik republike Türk navedel tudi, da mu je to svetovalo veliko ljudi, ter dejstvo, da je po anketah javnega mnenja med politiki "vselej na prvem mestu, kar zadeva javno podporo".

Pahor je ob začetku zbiranja podpisov podpore poudaril, da si želi biti predsednik vseh ljudi: "Želim biti predsednik, ki poskuša ljudi združevati, povezovati in navdihovati s tistim, kar nam je skupno in na drugi strani opozarjati pred nevarnosti snežnih kep, nestrpnosti in blokovskimi delitvami."

Po Pahorjevem mnenju so prihodnja leta lahko za Slovenijo uspešna, zato bo vodil predsedniško kampanjo tako, da bo nagovarjal volivce s svojim poskusom zbliževanja stališč in sodelovanjem. Želi si, da tisti, ki imajo drugačna stališča od njega, to ne vidijo kot razlog, da ga ne bi podprli.

Marko Kožar je včeraj odstopil od predsedniške kandidature.

Odločitev o tem, ali bo Zver kandidaturo vložil s podpisi poslancev ali 3000 podpisi volivcev, še ni sprejeta, bo pa znana v kratkem, so pojasnili v SDS. Iz civilne pobude Združujemo za prihodnost pa so danes sporočili, da se je doslej pod njihovo izjavo na spletu podpisalo več kot 6700 posameznikov, ki prepoznavajo Zvera kot najprimernejšega predsedniškega kandidata. S takšnim odzivom so zadovoljni tudi v Zverovi volilni ekipi.

Pahorju zadostuje že 3000 podpisov

Poleg Türka in Pahorja sta danes začela zbirati podpise podpore še predsedniška kandidata Monika Malešič in Artur Štern. Za kandidaturo s podporo volivcev so se odločili tudi Miro Žitko, Fani Eršte, Ladislav Troha in Dušan Egidij Kubot - Totislo. Zbrati bodo morali 5000 podpisov, Pahorju pa zaradi podpore stranke zadostuje že 3000 podpisov.

Prav tako je na Državno volilno komisijo od danes naprej že mogoče vlagati kandidature za volitve predsednika republike, ki bodo 11. novembra. Rok za vložitev kandidatur se enako kot rok za zbiranje podpisov podpore izteče 17. oktobra.