Razpis za sprejem novincev in podaljšanje bivanja študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih za prihodnje študijsko leto je bil objavljen v začetku julija. Letošnja novost je elektronska vloga, ki jo je treba vložiti preko spletnega portala eVŠ. V Ljubljani, Mariboru, Kranju in na Primorskem je na voljo skupaj dobrih 15.400 postelj.

Do danes oddanih dobrih 16 tisoč prošenj

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je bilo do danes zjutraj skupno oddanih 16.108 prošenj, od tega 8960 za podaljšanje bivanja v študentskih domovih in 7148 za sprejem novincev v študentski dom.

Študenti si sobo lahko poiščejo v študentskih domovih posameznih univerz, v zasebnih študentskih domovih ali pri zasebnikih. V visokošolskih središčih Ljubljana in Maribor je na voljo skupno 10.527 ležišč oziroma 3730 ležišč. Na Primorskem razpolagajo s skupno 955 ležišči, v Visokošolskem središču v Kranju pa je v tamkajšnjem dijaškem in študentskem domu na voljo 260 ležišč.

Po razpisu je letošnji cenzus 2286,97 evra bruto mesečno na družinskega člana v letu 2011. Pri tem izračunu se ne upoštevajo štipendije, prav tako pa tudi ne dohodki za delo prek študentskega servisa, če sami niso vlagali napovedi za odmero dohodnine za leto 2011 in so jih starši uveljavljali kot vzdrževane družinske člane.

Pri zasebnikih subvencija letos nižja za osem evrov

Najemnina pri zasebniku lahko znaša najmanj 60 evrov in največ 120 evrov. Subvencija za študenta znaša 32 evrov mesečno na študenta, kar je osem evrov manj kot v preteklem študijskem letu. Pogodbo se bo sklenilo za najem največ 2000 ležišč, 250 manj od lanskega števila, je zapisano na spletni strani Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Cene mesečnih najemnin študentskih sob v domovih pa se gibljejo od slabih 50 do 114 evrov, odvisno od starosti doma, velikosti sobe in števila oseb v sobi.

Od danes v uporabi nov sistem subvencioniranja prevozov dijakov in študentov

Dijaki in študenti lahko po novem sistemu subvencioniranja prevozov od danes vložijo vlogo za subvencijo prevoza pri prevoznikih javnega prometa za prevoz v medkrajevnem prometu, mesečne vozovnice pa bodo na voljo od 27. avgusta. Tisti, ki se izobražujejo v Ljubljani in Mariboru, bodo lahko brezplačno uporabljali tudi mestni potniški promet.

Novela zakona o prevozih v cestnem prometu je začela veljati konec julija. Uvaja splošno subvencionirano mesečno vozovnico, katere cena je odvisna od razdalje prevoza, in mesečno vozovnico za deset voženj, za katero bo treba odšteti 15 evrov.

Po novem bodo do subvencije prevoza upravičeni vsi dijaki in študenti ne glede na njihov gmotni položaj, prejemniki državne in Zoisove štipendije pa ne bodo več dobivali dodatka za prevoz. Pravico do subvencioniranega prevoza bodo lahko uveljavljali dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, ki bivajo vsaj pet kilometrov od izobraževalne ustanove.

Novela sicer ureja le medkrajevni prevoz, vendar se je ministrstvo za infrastrukturo in prostor do zdaj že dogovorilo za sodelovanje z izvajalci javnega mestnega potniškega prometa v mestnih občinah Ljubljana in Maribor. Tako bo imel upravičenec na podlagi subvencionirane mesečne vozovnice v medkrajevnem prometu pravico tudi do brezplačne uporabe mestnega prometa v teh mestih.

Z ostalimi univerzitetnimi središči se ministrstvo o tem še dogovarja.