Tako vsaj pravijo naši viri iz oglaševalskih krogov in dodajajo, da račune seveda hitreje plačajo tisti, ki so izvoljeni oziroma pridejo v parlament. A ne gre le za denar, tudi kontakti, ki jih pridobijo s sodelovanjem s političnimi strankami, vsekakor niso za odmet. Potrdili so nam, da zagotovila kandidatov o skromni predvolilni kampanji za predsedniške volitve niso le floskule; denarja bo dejansko manj, na drugi strani pa so v zadnjih letih padle tudi cene oglasnega prostora v medijih. Tako bi lahko spodobno enomesečno kampanjo vključno s televizijskimi oglasi in veleplakati agencije izpeljale že za kakih 200.000 evrov, ocenjujejo. Vendar se stranke oziroma kandidati tudi zaradi stroškov pogosto odločajo, da najamejo izvajalce le za izvedbo posameznih projektov (npr. snemanje oglasov, oblikovanje in tisk brošur...), idejna zasnova pa nastane znotraj štabov, včasih tudi ob pomoči tujih svetovalcev. Vendar pa sodelovanja praviloma nihče ne obeša na veliki zvon; politiki si seveda želijo, da bi javnost marketinške prijeme prepoznala kot njihove ideja, agencije pa si ne želijo, da bi zaradi sodelovanja v predvolilni kampanji dobile etiketo politične opredelitve.

Leta 2007 pri Türku, sedaj pri Pahorju

Največ podrobnosti kampanje so do sedaj razkrili v štabu Boruta Pahorja, ki mu na področju tehnične in izvedbene podpore pomaga agencija Studio 37. "Glede na dejstvo, da nas trenutno ni prav veliko, osebno pa stojimo ob Borutu Pahorju pri njegovih predvolilnih aktivnostih, bodo naloge naše agencije združevale različne aktivnosti, od strateških in kreativnih zasnov ter rešitev do tehnične izvedbe posameznih oblikovalskih ali oglaševalskih aktivnosti," pojasnjuje lastnik agencije Jurij Korenc. Spomnimo, da je Studio 37 socialnim demokratom pomagal že do presenetljive zmage na državnozborskih volitvah leta 2008, leto prej pa Danilu Türku pri uspešnem naskoku na predsedniški položaj. Po Korenčevih besedah so pri Türkovi kampanji sodelovali na podoben način, kot s Pahorjevim štabom sodelujejo letos. "Takrat je šlo za vsestransko podporo, od kreativnih do izvedbenih nalog, ki so bile potrebne za uspešno izvedbo kampanje." Na vprašanje, zakaj nenadna selitev v Pahorjev štab, Korenc odgovarja, da je bilo sodelovanje glede na dobro poznavanje in razumevanje ciljev, ki jih želi doseči Borut Pahor, skorajda samoumevno. Za razliko od kritikov, ki jih ni malo niti v strokovnih vrstah, pa o naravi Pahorjeve kampanje pravi naslednje: "Temelji predvsem na idejnih in vsebinskih zasnovah, na iskrenosti in poznavanju načel, ki jih zagovarja. Finančnih sredstev, ki bi omogočala veliki oglaševalski zamah ni in jih verjetno tudi ne bo, zato bo to treba nadomeščati z izvirnim in kreativnim delom." Pahor si v tokratni kampanji s tujimi strokovnjaki in agencijami političnega komuniciranja, kot je bilo to značilno za njegovo SD v preteklih letih, ne bo pomagal.

Guru Jankovićevih kampanj tokrat za Türka

Zdajšnjemu predsedniku države Danilu Türku bo pri vnovičnem naskoku na predsedniški položaj pomagala agencija Arih, ki je na zadnjih predsedniških volitvah nastopila na nasprotnem bregu, saj je sodelovala s takratnim velikim poražencem volitev Lojzetom Peterletom. Kot je znano, velja Igor Arih v zadnjih letih za guruja kampanj ljubljanskega župana Zorana Jankovića na lokalni in državni ravni. V štabu Milana Zvera, ki ga podpirata SDS in NSi, so tradicionalno skrivnostni glede agencij in posameznikov, ki bodo skrbeli za samo kampanjo evroposlanca. Predvolilno kampanjo za Barbaro Brezigar, ki je leta 2002 na predsedniških volitvah skorajda presenetila Janeza Drnovška, sedaj pa pomaga Zverovemu štabu, je na primer pripravila agencija Pan. "Kampanjo za prve predčasne državnozborske volitve je pripravila interna skupina v sodelovanju z nekaterimi zunanjimi sodelavci in podizvajalci. Kot venomer doslej, bomo tudi večino aktivnosti v času volilne kampanje za predsedniške volitve izvedli v lastni režiji, le pri nekaterih aktivnostih bomo sodelovali s podizvajalci," pojasnjuje pri SDS.

Studio Marketing JWT tokrat brez naročnika

Studio Marketing JWT, ki je bil uspešen že na štirih predsedniških volitvah, saj je sodeloval in kreiral vse tri kampanje za Milana Kučana in kampanjo za Danila Türka, se v tokratno predsedniško tekmo ne bo podal. »Volitve so za agencijo svojevrsten izziv – politični marketing ima svoje zakonitosti in drugačno dinamiko kot ostali komunikacijski projekti. Takšen projekt zahteva izkušeno ekipo in vsaj enega odličnega stratega na strani agencije, ki dobro pozna lokalni politični prostor. Osebno imam rada takšne projekte, ker so za razliko od drugih zelo merljivi,« zakonitosti volilnih kampanj opisuje direktorica Tina Bolcar Repovš. Čeprav je Studio marketing JWT sodeloval že na lokalnih, parlamentarnih, predsedniških in evropskih volitvah, se Bolcar-Repovševa zaveda, da so lahko tovrstni projekti za agencijo tudi dvorezen meč: »Kaj rado se zgodi, da agencija, ki sodeluje pri takšnem projektu, dobi etiketo politične opredelitve, kar je seveda narobe. Volilne kampanje so sicer specifični projekti, vendar ne odražajo nujno politične opredeljenosti agencije oziroma ekipe, ki pri takšnem projektu sodeluje. Stranke, kandidati za župane ali predsednike so naročniki tako kot vsi drugi.«

Pred zadnjimi državnozborskimi volitvami je nase opozorila tudi družba Infonet Media, saj je pri snovanju kampanje pomagala novoustanovljeni Državljanski listi (DL), ki se je na koncu z več kot osmimi odstotki glasov tudi prebila v državni zbor. »Name se je obrnil Rado Pezdir, saj je bil zelo zadovoljen s promocijo, ki smo jo izvedli v akciji Društva za vračilo preplačane elektrike,« začetek sodelovanja z DL, ki je med drugim obsegalo oblikovanje celostne podobe, logotipa, plakatov in spletne strani, fotografiranje, najem prostora in računalniške opreme, opisuje prvi mož Infonet Medie Leo Oblak. Ker je bil zaradi oblikovanja kampanje za DL s sodelavci deležen različnih pritiskov, v prihajajoči predsedniški kampanji ne bo imel vidnejše vloge, saj se bodo ob morebitnih naročilih omejili na snemanje oglasov. »Odločili smo se, da takega naročila ne bomo nikoli več sprejeli. Za politične stranke bomo odslej opravljali le posamezne storitve,« poudarja radijski mogotec, ki je v preteklosti prejel naročila od že skorajda vseh političnih strank: za predvajanje oglasov, snemanje oglasov, snemanje predstavitev, organizacijo prireditev... Da tokrat ne sodelujejo s predsedniškimi kandidati, so nam sporočili tudi iz agencije Futura DDB.

Zaradi skromnosti poudarek na kreativnosti

Po mnenju poznavalcev političnega marketinga bo letošnja kampanja, ki se bo uradno začela 12. oktobra, zaradi zaostrenih gospodarskih razmer dejansko skromnejša od dosedanjih. »Če bi bili časi kolikor toliko normalni, bi se dalo pokriti večino stroškov s sredstvi v okviru med 250.000 in 500.000 evri, seveda pa je odvisno, kako se vrednotijo posamezne aktivnosti. Marsikaj je mogoče storiti volontersko. Sama kampanja pa ne glede na njen finančni potencial ni dovolj za zmago,« pravi lastnik agencije Studio 37 Jurij Korenc. Tudi po ocenah Bolcar-Repovševe je denarja za marketinške aktivnosti letos občutno manj. »Sicer pa novi komunikacijski kanali in orodja ne zahtevajo več tolikšnih sredstev, kot jih je nekoč pršenje po klasičnih medijih. Pomembnejše so ideje, dogodki in piarovske aktivnosti,« poudarja direktorica Studia Marketing JWT. Z njo se strinja tudi Oblak. Ker volilni štabi po njegovi oceni ta trenutek nimajo sredstev, bodo morali biti toliko bolj kreativni in inovativni. »Mogoče pa bo ravno zato kampanja letos bolj kakovostna. Pahor je recimo že izbral zelo preprosto in skromno kampanjo, za katero ne moremo reči, da ni kakovostna, kvečjemu nasprotno. Tudi Zver se je podal med ljudi s skromno kampanjo, za katero ravno tako ni mogoče trditi, da ni kakovostna. Merilo za kakovost kampanje ne smejo biti porabljena sredstva, ampak izvirnost, in to, kako se ta izvirnost udejanji,« je prepričan radijski mogotec.

Za primerjavo, Türk je leta 2007 za kampanjo porabil 581.823 evrov, Mitja Gaspari 388.000 evrov, končna bilanca Lojzeta Peterleta pa je pokazala, da je zbral 461.000 evrov, porabil pa dobrega pol milijona evrov.