Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne danes od 28 do 32, na Primorskem do 35, jutri od 30 do 36 stopinj C.

Tudi v torek in sredo bo sončno in vroče. Po vsej Sloveniji ostaja velika nevarnost požarov v naravi, najhuje pa je na Primorskem in v severovzhodni Sloveniji.

V sosednjih pokrajinah bo precej jasno. Ob Jadranu bo ponekod občasno pihala šibka burja. Nad osrednjo Evropo je območje visokega zračnega tlaka. S šibkimi vzhodnimi vetrovi priteka k nam suh in topel zrak.

Francija zaradi visokih temperatur v stanju pripravljenosti

Francoska vlada je sprejela nekatere ukrepe, potem ko so meteorološke službe napovedale, da bi se v prihodnjih dneh lahko temperature povzpele tudi do 43 stopinj Celzija. Ministrstvo za zdravje tako poziva, naj bodo še posebej previdni zlasti starejši in tisti z zdravstvenimi težavami, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zaskrbljenost francoske vlade ni brez razloga. Kot na svoji spletni strani navaja televizija France 24, so namreč leta 2003 zabeležili eno najtoplejših poletij v zadnjih 150 letih in tudi eno najbolj smrtonosnih.

Glede na ugotovitve poročila francoskega senata je vročinski val v prvih treh avgustovskih tednih zahteval 14.802 smrtni žrtvi, večina med njimi pa je bila starejših od 75 let.

Da bi preprečila ponovitev takšnega scenarija, vlada pozorno spremlja napovedi meteorologov. Ministrstvo za zdravje med drugim priporoča pitje vode, starejšim od 65 let pa svetuje, naj bodo v rednih stikih s svojci in naj se nanje, če bi to bilo potrebno, tudi obrnejo po pomoč.

Tudi drugod po Evropi zaskrbljeni

Prihod novega vročinskega vala z zaskrbljenostjo spremljajo tudi meteorologi drugod po Evropi. V Avstriji pričakujejo, da se bodo dnevne temperature v torek povzpele do 38 stopinj, jasno vreme s temperaturami od 32 do 34 stopinj Celzija pa napovedujejo za cel teden, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Še bolj vroče bo po napovedih meteorologov v Srbiji, kjer pričakujejo, da se bodo dnevne temperature gibale med 34 in 39 stopinjami Celzija, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.