"Me slišite?" je Assange vprašal zbrano množico, ki je odgovorila s kričanjem. "Danes sem tukaj zgoraj, ker ne morem biti tam spodaj z vami," je začel govor z balkona. "Sem vam pa zelo hvaležen, da ste prišli, da me podpirate. S seboj ste namreč prinesli tudi oči javnosti."

(Foto: AP)

"Svet je gledal, ker ste gledali vi"

Rekel je, da je v sredo ponoči, zatem, ko je Velika Britanija zagrozila z vdorom na ekvadorsko veleposlaništvo, slišal policiste, ki so se podili po prezračevalnih jaških. "Dunajsko konvencijo spoštujejo  samo zaradi tega, ker so bile vanje uprte oči svetovne javnosti. Svet pa je gledal, ker ste vi gledali," je nagovoril svoje podpornike in vse, ki njegov govor spremljajo prek spleta.

Posnetek zgodovinskega govora, kakor so ga nekateri že poimenovali, si lahko ogledate tukaj.

Zahvalil se je prebivalcem ZDA, Velike Britanije, Švedske in Avstralije, ki so ga podprli, ko ga njihove vlade niso. Zahvalil se je Ekvadorju, njegovemu predsedniku Rafaelu Correi in številnim drugim latinskoameriškim državam, ki so ga podprle v njegovem prizadevanju po ''izražanju svobode govora''.

"Ameriška vojna proti žvižgačem se mora končati"

Švedske, kjer ga bremeni obtožnica spolnega nadlegovanja in posilstva v svojem desetminutnem govoru sploh ni omenil, je pa več pozornosti namenil ZDA, kjer mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja (zaradi depeš, ki jih je prek WikiLeaksa objavil v javnosti).

Nagovoril je tudi ameriško ljudstvo in vlado, predsednika Obamo pa pozval, naj naredi "pravo stvar". Poleg tega je poudaril, da morajo ZDA končati "lov na čarovnice, ki jo vodijo proti WikiLeaksu". "Ne smemo več dopustiti neumnosti o pregonu kakršnekoli medijske organizacije, pa če je to WikiLeaks ali New York Times," je bil jasen. "Ameriška vojna proti žvižgačem se mora končati."

Ameriško vlado je še pozval, naj znova utrdi vero v svoje revolucionarne vrednote, na katerih je osnovala svojo državo, sicer bo svoje principe pustila na cedilu in nas zvlekla v nevaren svet zatiranja, v katerem bodo novinarji obmolknili v strahu pred kazenskim pregonom, državljani pa bodo morali šepetati v temi.'

"ZDA morajo ustaviti preiskavo, ki jo vodi FBI. ZDA morajo priseči, da ne bodo poskušale preganjati našega osebja ali podpornikov," je še izjavil Assange.

(Foto: Reuters)

Pozval je tudi k izpustu Bradleyja Manninga, domnevnega vira informacij WikiLeaksa, opisal pa ga je kot najbolj znanega političnega zapornika na svetu. "Če je Bradley Manning v resnici storil, česar je obtožen, je junak, vzor za vse nas in eden najpomembnejših političnih zapornikov v svetu," je poudaril.

Navezal se je tudi na obsodbo članic Pussy Riot: "V zatiranju obstaja neka enotnost. V odzivu pa morata biti absolutna enotnost in zagon."

Ekvadorske zaveznice v Bolivarskem zavezništvu Amerik (ALBA) so v soboto Veliko Britanijo opozorile na resne posledice, če bo prekršila ozemeljsko celovitost ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, kamor se je zatekel ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange.

Velika Britanija mu ni pripravljena zagotoviti "varnega prehoda"

Pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu namreč vztrajajo britanski policisti, ki preprečujejo, da bi Assange, potem ko so mu v četrtek odobrili politični azil, zapustil veleposlaništvo in odpotoval v Ekvador. Velika Britanija mu ni pripravljena zagotoviti "varnega prehoda" in ga namerava aretirati v trenutku, ko bi zapustil veleposlaništvo.

Tako naj bi ustanovitelj WikiLeaksa danes javnost ob 15. uri po srednjeevropskem času nagovoril bodisi z balkona bodisi naj bi se nagnil skozi okno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Assange se je junija zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in zaprosil za azil, da ga Velika Britanija ne bi izročila Švedski. Boji se namreč, da bi ga Švedska, ki zahteva njegovo izročitev zaradi obtožb o spolnih napadih, izročila naprej ZDA, kjer pa bi mu zaradi izdaje državnih skrivnosti grozila celo smrtna kazen. Na Švedskem te očitke zavračajo.

Neomajni policisti pred veleposlaništvom. (Foto: Reuters)

Kaj bo storila Švedska?

Tiskovna predstavnica WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson pa je medtem pozvala Švedsko, naj izključi morebitno Assangeovo izročitev ZDA.

"To bi bila dobra podlaga za pogajanja, kako končati celotno zadevo, če bi švedske oblasti brez zadržkov zagotovile, da Juliana ne bodo izročile ZDA," je povedala za AFP.

Ekvador mu je iz razloga, da mu grozi smrtna kazen, v četrtek podelil politični azil. Ekvadorski predsednik Rafael Correa je v petek zato dejal, da lahko Assange na ekvadorskem veleposlaništvu ostane za zmeraj.

Correa je v soboto tudi zatrdil, da se Ekvador nikoli ne bo odpovedal svoji suverenosti. "Spoštujemo vsakogar in si prizadevamo za dialog, vendar je končna odločitev naša," je dodal. Britanske grožnje z vdorom na veleposlaništvo, da bi aretirale Assangea, pa je označil za vulgarne in nesprejemljive.