Fantje s samopodobo vseeno bolj zadovoljni kot dekleta

Raziskava je tudi pokazala, da so fantje in mlajši mladostniki bolj zadovoljni s svojo telesno samopodobo kot dekleta in starejši mladostniki. Tako svoje telo kot ravno pravo ocenjuje 52 odstotkov fantov in 43 odstotkov deklet oziroma 51 odstotkov 11-letnikov, 48 odstotkov 13-letnikov in 45 odstotkov 15-letnikov.

"Čeprav so fantje v splošnem bolj zadovoljni s svojo samopodobo kot dekleta, pa je v obdobju 2002-2010 za več kot štiri odstotke narasel delež fantov, ki svoje telo ocenjujejo kot predebelo," je povedala Andreja Drev z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Inštitut namreč raziskavo izvaja, medtem ko jo financira ministrstvo za zdravje.

"V tem obdobju je med fanti za skoraj dva odstotka narasel tudi delež tistih, ki so bili na dieti oziroma so počeli karkoli, da bi shujšali, delež deklet pa je padel za malo manj kot štiri odstotke," je dodala Vida Fajdiga Turk z IVZ. Kljub temu pa je na dieti še vedno več deklet (16,5 odstotka) kot fantov (9,5 odstotka).

Naraščanje telesne teže med mladostniki

Upad zadovoljstva s telesno samopodobo ter porast deleža dietnega vedenja pri fantih med leti 2002 in 2010 se verjetno lahko pojasni tudi z naraščanjem telesne teže med mladostniki. Mednarodni podatki HBSC raziskave namreč kažejo, da se Slovenija po deležu čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvršča na peto mesto med 39 državami. Podatki pa razkrivajo tudi, da je čezmerno hranjenih in debelih več fantov (23 odstotkov) kot deklet (13 odstotkov). Poleg tega je treba opozoriti, da imajo fantje manj zdrave prehranske navade kot dekleta, je povedala Fajdiga Turkova.

Fantje v primerjavi z dekleti redkeje uživajo sadje in zelenjavo, pogosteje pa sladkane pijače. "Slovenski mladostniki se tako glede pogostega uživanja sladkanih pijač v mednarodnem merilu uvrščajo celo na prvo mesto, saj jih vsakodnevno redno uživa kar 37 odstotkov," je opozoril Matej Gregorič z IVZ. Že ena do dve sladkani pijači na dan lahko povzročita za 26 odstotkov večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni, v 30 do 50 odstotkih pa naj bi prispevale tudi k razvoju debelosti. Poleg tega povečujejo tveganje za razvoj zobne gnilobe in srčno-žilnih obolenj, je dodal.