Kot pred nekaj tisoč leti

Po navedbah društva bodo obiskovalci med drugim lahko izdelovali koliščarsko posodje in orodje, ali pa se pridružili izdelovanju drevaka in maket koliščarskih hiš. Lahko se bodo preizkusili tudi pri peki podpepelnjakov in vezenju lanu s statvami, s čimer bodo začutili utrip Barja pred nekaj tisoč leti.

Predsednica društva Alenka Jeraj je za STA pojasnila, da bodo otroci v arheološki delavnici izkopavali najdbe, v keramični delavnici pa izdelovali koliščarsko posodo. Z izdelanim lokom bodo lahko sodelovali pri igri lov na belega bobra.

Tudi vožnja s kanuji

Organizatorji so pripravili tudi vožnjo s kanuji po Iščici in gledališko predstavo izbranih prizorov iz trilogije Bobri Janeza Jalna. Kot navajajo v društvu, je trilogija izšla pred več kot pol stoletja, Jalen pa je ob pisanju upošteval vse tedaj znano vedenje o koliščarjih. Obiskovalcem koliščarskega dneva pa bo novejša arheološka spoznanja o življenju koliščarjev predstavil arheolog Anton Velušček.

Kolišča ljubljanskega Barja so ena najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu. Junija lani so bila kolišča pri Igu sprejeta tudi na seznam Unescove kulturne dediščine ter predstavljajo začetke poljedelstva, živinoreje, lončarstva, stalne naselitve in metalurgije v tem prostoru.

Koliščarski dan bo potekal med 10. in 18. uro, na prireditvi pa po navedbah Jerajeve pričakujejo med 700 in 900 obiskovalcev. V primeru močnega dežja bo prireditev potekala v nedeljo.