Razkošna prireditev je potekala v mestu Ordos v Notranji Mongoliji. Venezuelka Ivian Sarcos je po enem letu obveznosti lepotno krono predala kitajski lepotici. Prva spremljevalka je postala Valižanka Sophie Moulds, druga pa Avstralka Jessica Kahawaty.

23-letna kitajska zmagovalka Wen Xia Yu tekoče govori angleško in kitajsko, visoka pa je 177 centimetrov. Študirala je glasbo, postala pa bi rada učiteljica glasbe, so zapisali na uradni spletni strani tekmovanja. V prostem času planinari, potuje, poje, pleše in igra klavir, sebe pa je opisala kot osebo, ki sledi sanjam z nasmeškom na obrazu.

Kitajska je naslov sicer osvojila že drugič. Prva miss sveta s Kitajske je namreč leta 2007 postala Zhang Zilin.

Pred zaključkom tekmovanja je na stavnicah najbolje kazalo 20-letni Mehičanki Mariani Reynoso, med favoritkami pa je bila tudi sedanja zmagovalka. Slovenijo je na Kitajskem zastopala Nives Orešnik, ki so jo po manjših zapletih okronali julija v Ljubljani. Orešnikovi se ni uspelo uvrstiti v finalno petnajsterico.

Miss sveta je prireditev z dolgoletno tradicijo, ki so jo prvič pripravili že leta 1951. Prireditev je medtem sicer nekoliko izgubila na priljubljenosti na Zahodu, drugače pa je v azijskih državah.

Prva miss sveta je bila Švedinja Kiki Hakansson, leta 1986 pa je bila med finalistkami izbora najlepše tudi z oskarjem nagrajena ameriška igralka Halle Berry.

Doslej je največ, šest, lepotnih naslovov miss sveta osvojila Venezuela, medtem ko sta jih Indija in Velika Britanija po pet, še piše AFP.