Rossi je prvič po prestopu, ki se bo zgodil ob koncu letošnjega leta, stopil pred novinarske mikrofone in pojasnil svojo odločitev. "Po dirki v Laguni Seci je bil na vrsti krajši premor, med katerim sem lahko poglobljeno razmislil o svoji prihodnosti. Zelo mi je žal, da nam skupaj z Ducatijem ni uspelo priti do večjih uspehov. Močno smo se trudili, da bi zadovoljili navijače, a nam ni uspelo. Čas pri Ducatiju je bil zame izredno naporen, predvsem zato, ker ni bilo rezultatov, kot bi si jih vsi skupaj želeli. Ni nam uspelo izboljšati hitrosti in nastopov, s katerimi bi se lahko borili za najvišja mesta. Odločil sem se, da temu naredim konec. Razmišljal sem, katera ekipa bi bila v prihodnjih dveh letih, ki bosta zame verjetno zadnji v svetovnem motociklističnem prvenstvu, najbolj primerna. Prišel sem do sklepa, da je to Yamaha," je razpredal simpatični in zgovorni Valentino Rossi, ki bo moral pri Yamahi shajati z rivalom Lorenzom.

"To bo še zanimivo. Sedaj se je situacija močno spremenila. Ko je leta 2008 prišel k Yamahi, sem bil jaz številka ena motociklističnega sveta, zdaj je to on. Najin odnos je dober. Spoštujem ga in on mene. Zato sem prepričan, da bova lahko dobro sodelovala in da bova skupaj tvorila odličen dvojec za številne Yamahine uspehe," je dejal Rossi.

Triintridesetletni Italijan je ob prestopu v Ducati s seboj odpeljal tudi svoje pomočnike, podobno pa bo storil zdaj, ko se vrača k Yamahi: "Še vedno ni stoodstotno, a zelo si želim, da se vrnejo z menoj. Če namenim še besedo ali dve moji prihodnosti, bo ta odvisna od mojih rezultatov v prihodnjih dveh letih. Čeprav menim, da bosta to moji zadnji dve sezoni v MotoGP, pa seveda tiho upanje ostaja, da temu ne bo tako. Toda to bo odvisno od tega, kako hiter bom in kako dobre rezultate bom dosegal."

O prihodnjem sodelovanju z Rossijem je pred dirko v Indianapolisu spregovoril tudi Lorenzo, ki trenutno s 23 točkami naskoka vodi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. "Trenutno sem z mislimi osredotočen le na dirko. Leta 2009 sem zmagal, nato pa sem ravno na tej stezi prikazal dve od mojih verjetno najslabših voženj v karieri. Težko bo. Vemo, da sta Stoner in Pedrosa letos izredno močna. Toda tudi mi smo močni, močnejši kot lani. Konstantno osvajamo prvi dve mesti in to je tudi razlog, da vodim v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva," je prednost dirki pred Rossijem namenil Jorge Lorenzo, nato pa nekaj besed namenil tudi sodelovanju z Italijanom: "Zanimivo bo videti, kako bo odreagiralo vse moštvo. To bo velik preizkus za vse, zame pa je velika čast, da bom lahko ponovno vozil v istem moštvu z Valentinom. Kar sva imela v preteklosti, naj ostane v preteklosti. "