središče (RIS), Jelendol pa je izhodišče za številne pohodne ture. Po lepoti in geološki pomembnosti je Dovžanova soteska tako povsem enakovredna sosednji avstrijski Čepi (Tscheppaschlucht) z eno veliko in pomembno razliko. Dovžanovo sotesko na leto obišče okoli dva tisoč registriranih obiskovalcev, Čepo pa 75.000.

Po uradnih podatkih je leta 2008 Dovžanovo sotesko obiskalo 2400 ljudi, 2009 1900, predlani 2300 in lani 1760. Od tega se je v RIS ustavilo v teh štirih letih od 841 do lanskih 1453 obiskovalcev. Velja še ocena, da Dovžanovo sotesko obišče na leto še okoli deset tisoč obiskovalcev, ki bodisi ne pridejo v RIS ali pa niso del vodenih skupin. Letos imajo v tržiškem turistično-informacijskem centru na podlagi vodenj na območju Dovžanove soteske registriranih šele 814 obiskovalcev.

Most je sredi sezone zaprt, ker je "smrtno nevaren"

Po soteski teče sicer lepo urejena gozdna pot, ki pa ima vsaj letos eno veliko pomanjkljivost. Most na začetku poti takoj nad Čadovljami in še pred Bornovimi predori je zaprt. Oznaka na njem pa pravi, da je prehod smrtno nevaren. Na drugi strani poti ni nikakršnega opozorila, da se prek mostu ne da. "Zgornji del poti je zelo lep, zato sem šla še po spodnjem, z možem pa sva bila dogovorjena, da me počaka na spodnjem parkirišču. Nič ni bilo, saj prek mostu nisem mogla in sem se obrnila ter šla nazaj navzgor po isti poti. Lahko bi bila na vrhu vsaj opozorilna tabla," je povedala obiskovalka, ki smo jo srečali v Dovžanovi soteski. Dejstvo je tudi, da poleg narave soteska gostu ne ponuja ničesar drugega. RIS je odprt le ob koncih tedna in za najavljene goste, gostinske ali kakršne koli druge ponudbe pa v dolini ni.

Denarja za promocijo imata TIC in TD Tržič dovolj

Za obiskovalce in promocijo doline skrbijo v turistično-informacijskem centru v Tržiču, ki ima dve zaposleni in še eno študentko in ga financira občinski proračun. Skrbijo tudi za vodene oglede Dovžanove soteske, ki stanejo od evra in pol do dveh evrov na osebo. Za turizem skrbi tudi tržiško turistično društvo, ki ima zelo visoke prihodke na račun Šuštarske nedelje. Po javno dostopnih podatkih ima TD Tržič na leto okoli sto tisoč evrov prihodkov, od tega okoli deset tisoč od občine Tržič, večji del preostalega pa na račun prodaje stojnic na Šuštarski nedelji. Mimogrede, letos bodo morali najemniki stojnic plačati okoli 250 evrov za stojnico z elektriko. TD Tržič ima okoli 22 tisočakov stroškov za eno zaposleno in še okoli 72.000 za "druge storitve".

Kakor koli že, glede razvoja turizma v Dovžanovi soteski nekaj škriplje. Ne samo zaprt in gnil most, tudi druge ponudbe ni in nič čudnega, da je taka razlika med številom obiskovalcev v Dovžanovi in sosednji soteski Čepa.

Celostna ureditev do prihodnjega poletja

Na občini Tržič pa so že lansko jesen pripravili poseben projekt celostne ureditve Dovžanove soteske, ki je vreden 150.000 evrov, prek evropskega projekta Leader pa bodo dobili 62.500 evrov. Odločbo o sofinanciranju so dobili konec julija. Tako bodo predvidoma do prihodnjega poletja obnovili in nadgradili razgledno pot in jo povezali v krožno pot. Del projekta je tudi zamenjava zdaj zaprtega mostu. S prirodoslovnim muzejem bodo posodobili razstave v RIS, kjer nameravajo urediti še manjši lokal. "Most je zaprt zato, ker je bil zgrajen na črno in s svežim lesom, ki je zgnil. V okviru projekta ga bomo zamenjali. Sicer pa drži, da smo na občini nezadovoljni z obiskom Dovžanove soteske. Vsaj desetkrat toliko ljudi bi radi imeli. Jezi me, ker nihče od domačinov ne pokaže nobene zasebne iniciative in nihče v dolini ne prepozna soteske kot poslovne priložnosti. Razmišljamo tudi o tem, da bi po ureditvi poti in parkirišč pobirali parkirnino. Tako bi dobili natančno število obiskovalcev, uredili parkiranje, iz parkirnine pa poskrbeli za redno vzdrževanje poti in parkirišč," je napovedal župan Tržiča Borut Sajovic. Ob lepih koncih tedna je po dolini, ob cestah in gozdnih poteh parkiranih nekaj sto avtomobilov pohodnikov in gobarjev. A od tega niti kraj niti turizem res nimata veliko.