Skriti v drobovju logističnega centra

Pot do te novosti nas je vodila skozi več varnostnih vrat, za katera imajo elektronski ključ samo redkoštevilne pooblaščene osebe, sledil je še daljši sprehod po labirintu stopnišč in enoličnih belih hodnikov po poštnem logističnem centru na Teznem. "Lokacija nadzornega centra ni naključno izbrana," se med potjo hahlja Mitja Štampfer, direktor področja korporativne varnosti in nadzora v Pošti Slovenije. Naš cilj je bil nevpadljiva pisarna z dvema stoloma, štirimi računalniškimi monitorji in LCD-zaslonom na steni. "Ta zaslon je samo začasno," je opozoril Štampfer, "kmalu bomo dobili videosteno z diagonalo 3,5 metra."

Poštne poslovalnice so v minulih letih postale zelo priljubljena roparska tarča. Če je policija leta 2008 naštela sedem ropov pošt in pismonoš, so njihove statistike leta 2010 zaznale že 27 tovrstnih kriminalnih dogodkov. Lani je ta številka sicer padla na 17 ropov, nato je letos ponovno sledil porast, saj se je v prvem letošnjem polletju zgodilo že 14 ropov. Zadnji je bil 28. junija na Ravnah na Koroškem, kjer je 25-letni osumljenec zagrozil uslužbenkama in zahteval denar. Ko ga je dobil, je pobegnil s kraja dogodka. Vendar je pri tem sprožil dimno past, zaradi katere je bil prisiljen odvreči vrečo z ukradeno gotovino. Kriminalisti so storilca izsledili mesec dni kasneje in mu odvzeli prostost.

Kamere v vsako poslovalnico

Za naložbo v nov varnostni sistem se je vodstvo Pošte Slovenije odločilo že leta 2010, to je pred ropom v Kresnicah, vendar so njegovo udejanjanje zavlekli postopki javnega naročanja. Približno 480.000 evrov vreden posel je dobilo podjetje Požarni sistemi, ki je za ta znesek opremilo 152 poštnih poslovalnic z novim sistemom. V dveh letih pa naj bi na vseh 556 poštnih lokacijah namestili visokoločljivostne kamere, ki so prek medmrežja povezane z nadzorno centralo.

"Prednost našega sistema je v tem, da maksimalno izkorišča našo globalno komunikacijsko mrežo, zato lahko iz ene lokacije v živo spremljamo dogajanje v vseh opremljenih poslovalnicah. Posnetki se hranijo v centrali, od koder imamo hkrati celovit nadzor nad delovanjem in vzdrževanjem sistema," je pojasnil Petek. "Kamere so poleg tega povezane s protiropnim sistemom. Takoj ko uslužbenec pritisne na "stikalo za paniko", se operaterju prikaže slika in zasliši zvok s prizorišča zločina. Posnetke storilca lahko nemudoma posredujemo policiji, ki bo zato takoj obveščena, koga naj išče. V hujših primerih pa bo imela celo online dostop do našega sistema."

Sistem ne bi preprečil umora

Ko sta se zgodila rop in umor v Kresnicah, se je na pošto usul plaz kritik zaradi očitka, da se tragičen razplet ne bi zgodil, če bi bila poslovalnica opremljena z varnostno kamero.

"Kamera ne bi ničesar preprečila," je prepričan Štampfer. "To dokazujejo zadnji ropi poslovalnic, ki so že opremljene s tovrstnim nadzorom. Problem je v strukturi roparjev; to so večinoma odvisniki od iger na srečo ali prepovedanih drog, ki se za rop pošte odločajo na mah."

Za rop pošte se odločajo v prepričanju, da so slabše varovane kot banke. Z novim nadzornim sistemom, ki bo policiji pomagal pri lovu na storilce, naj bi to (zmotno) prepričanje kmalu usahnilo. Se pa v vodstvu pošte zavedajo, da utegnejo biti v prihodnje bolj na udaru pismonoše. "Ampak tudi zanje pripravljamo učinkovite varnostne ukrepe," je napovedal Štampfer.