Zaradi gospodarske krize se bo avgusta na počitnice odpravilo skoraj trideset odstotkov manj Italijanov kot v lanskem avgustu, apeninski škorenj in njegove otoke pa naj bi letos obiskala približno petina manj turistov kot lani. Združenje italijanskih hotelirjev Federalberghi tako že bije plat zvona in prosi državo za pomoč.

V Portu Cervu na Sardiniji, kjer dopustujejo najbogatejši med najbogatejšimi, se turističnim delavcem ni treba ubadati z zloveščimi napovedmi. Privez jahte še zmeraj stane 2500 evrov na dan in nič ne kaže, da bi jim gostje, med katerimi so najbolj znani ruski bogataši Roman Abramovič, Oleg Deripaska pa Boris Berezovski, zaradi kriznega varčevanja obrnili hrbet in se zasidrali kje ceneje. Na pravljični plaži Capriccioli na sloviti Costi Esmeraldi pa danes pričakujejo še prav posebnega slavljenca.

Neki anonimni ruski oligarh si je namreč za svoj rojstni dan naročil razkošno zabavo, za katero naj bi odštel kar 1,5 milijona evrov, je poročal časnik Unione Sarda. Za najem plaže je slavljenec občini Arzachena odštel 30.000 evrov, kar je drobiž v primerjavi s 400.000 evri honorarja, ki ga je za svoj nastop zaračunal Sting. Organiziranje zabave je prevzelo podjetje Imaginez iz francoskega Cannesa, ki je specializirano za tovrstne dogodke in bo za varovanje bogatih, vplivnih in lepih na omenjeno obalo pripeljalo približno sto dvajset varnostnikov. Na zabavi, ki se bo pričela ob 20. uri in končala opolnoči, pričakujejo dvesto gostov, ki jim bodo postregli s kaviarjem, jastogi, vrhunski šampanjec pa bodo točili iz trilitrskih buteljk.

Kdo je zapravljivi gostitelj, mediji še ugibajo. Corriere della Sera, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, je poročal, da naj bi svoj 45. rojstni dan praznoval ruski tajkun David Kaplan, med drugim predsednik ruskega gradbenega podjetja Intex.