Vse se je začelo z objavo na spletnem forumu Reddit: "Prijatelj je pred časom naredil fotografijo v tisti sadjarski družbi. Očitno so začeli oblikovati tudi lastne vijake." Na priloženi sliki je bil nenavaden asimetrični vijak, ki ga ni mogoče priviti z nobenim znanim orodjem.

Komaj dvanajst ur kasneje je blog Cult of Mac, ki podrobno spremlja vse novosti podjetja z logotipom ogrizenega jabolka, poročal, da naj bi Apple tajno razvijal asimetrični vijak, s katerim bi uporabnikom onemogočil odpiranje svojih naprav. Govorica se je bliskovito razširila po svetovnem spletu, nič koliko blogov in spletnih strani je poročalo o odmevni skrivnosti, ki naj bi pricurljala iz Cupertina, kjer ima najbogatejša družba na svetu svoj sedež.

V torek je švedski oblikovalec Lukasz Lindell na blogu svojega podjetja Day4 razkril, da je šlo za nateg. Skrivnostni vijak ne obstaja. Lindell je na svojem računalniku izrisal 3D-konstrukcijo vijaka in pri tem pustil domišljiji prosto pot, naredil posnetek (render) svoje konstrukcije in ga po elektronski pošti poslal samemu sebi. Zatem je naredil nerazločen fotografski posnetek sporočila, da bi navidezno zakril prejemnika in pošiljatelja, sporočilo pa nato anonimno poslal na splet. In govorica je bila rojena.

"Ko govorica enkrat dobi zalet, jo je zelo težko ustaviti," je na svojem blogu ugotavljal Lindell in se opravičil vsem, ki se zaradi njegove laži čutijo prevarane. "Smisel mojega eksperimenta je bil v tem, da bi imel dolgoročnejši učinek, in sicer, da bi v bodoče bolj razmislili o stvareh, ki jih vidimo na medmrežju."