Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je predsednik vlade Janez Janša v čestitki Prekmurcem omenil, da so danes skrbi drugačne, kot so bile pred 93 leti, ko se je na množičnem zborovanju v Beltincih zbralo več kot 20.000 ljudi, ki so podprli priključitev Prekmurja k matici in tako dočakali dan, ko so postali del skupne domovine.

Poudaril je, da so Prekmurci in Prekmurke v tisočletni zgodovini ohranili vse tiste elemente, ki zmorejo ljudi povezovati kot narod. "Hrepenenje in želja pisati in govoriti v lastnem jeziku. Ustvarjanje bogate kulturne in umetniške zakladnice. Neomajna zvestoba slovenstvu in slovenski ideji," je naštel premier.

Zapisal je, da so na ta način dokazali, da obstoj in identiteta naroda nista odvisna od mednarodnih razmer, ampak od nacionalne zavesti. To pa so po navedbah Janše razvijali in negovali in kot vzgled vsem drugim dokazali, da je mogoče sobivanje z drugače govorečimi in drugače verujočimi narodnostnimi skupnostmi.

"Ta vaša zavest in aktivna podpora sta prišla do izraza tudi v zanosu osamosvajanja države, ko smo skupaj iskali pot in živeli svoje sanje," je poudaril.

Čeprav so marsikdaj začutili krivice, predvsem ob zamudah z infrastrukturnimi projekti, zaostanki na gospodarskem področju, so Prekmurci po Janševem mnenju vendarle ostali ljudje, ki znajo pokazati pravo človeško toplino.

Ponoven razvoj Prekmurja predsednik vlade vidi v evropskih projektih in možnostih v turizmu. Predvsem pa si želi, da bi še naprej "ohranili vse tisto, zaradi česar je praznovanje današnjega dne razlog več za veselje".