Predstavnika slovenske manjšine sta na srečanju poudarila dobro delovanje manjšinskih organizacij, hkrati pa opozorila na nekatera odprta vprašanja. Izpostavila sta na nesorazmerno financiranje madžarske manjšine v Sloveniji in slovenske manjšine na Madžarskem, saj Slovenija namenja mnogo več sredstev madžarski manjšini kot obratno, predvsem na področju manjšinskega šolstva in manjšinskih kulturnih društev in Radia Monošter.

Višina sredstev, ki jih Madžarska namenja za delovanje slovenskega radia, predstavlja le polovico potrebnih sredstev za njegovo delovanje. Prav tako še vedno čakajo na podpis sporazuma o manjšinskem šolstvu, ki je podlaga za zagotovitev dodatnih sredstev za delovanje dvojezičnih šol in vrtcev, ki jih z novo madžarsko šolsko zakonodajo upravlja Državna slovenska samouprava.

Predstavnika slovenske manjšine sta ob tem izrazila razočaranje, da slovenska manjšina še naprej ostaja brez svojega poslanca v madžarskem parlamentu. Ministra sta prosila, da skupaj z madžarskim sogovornikom skušata najti rešitev, ki bi zagotavljala to pravico Slovencem na Madžarskem, saj ima tudi madžarska manjšina v Sloveniji že od osamosvojitve Slovenije dalje svojega voljenega predstavnika v parlamentu.

Turk je obljubil, da bo z odprtimi vprašanji seznanil madžarskega ministra za človeške vire Zoltana Baloga, s katerim se bo srečal v nedeljo ob obisku Lendave ob prireditvi v počastitev madžarskega narodnega praznika, so še sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.