Obožujem planinarjenje – letos sem z možem in očetom osvojila poleg nekaj slovenskih vrhov tudi Grossglockner, kar je v mojih očeh vmesna stopnička do mojega naslednjega podviga, Mont Blanca. Glede na to, da je moj mož Morten tudi profesionalni športnik ter osebni trener, se skupaj trenutno pripravljava za Ljubljanski polmaraton.

Kar se tiče moje osebnostne rasti delam že nekaj let na sebi. Prebiram ogromno literature o psihologiji ljudi. Poznavanje osnov psihologije mi pomaga pri spreminjanju sebe in pri mojem delu z ljudmi. Ko enkrat razumeš vzorce obnašanja posameznikov, se ne presenetiš več nad takšnimi in drugačnimi reakcijami ljudi in razočaranja se posledično zmanjšajo.

Glede na to, da delam v A.T. Kearneyu, se imam možnost razvijati, usposabljati ter specializirati v svojem poslu. Časi, v katerih smo ter specifika problemov, ki jih imajo moji klienti, zahtevajo sprotno osveževanje obstoječega znanja in dodajanje novega znanja. Trenutno je zopet velika večina podjetij v fazi optimiranja stroškov, kar pomeni, da so to področja mojega trenutnega dodatnega usposabljanja.«

Po čem bo posebno letošnje tvoje poletje?

Letošnje poletje je za mene posebno v tem pogledu, da nisem nikamor odpotovala. Običajno sva z možem odpotovala v nepoznane kraje ter raziskovala nove kulture, kulinarike in podobno. Letos sva se odločila, da bova ostala v bližini, in sicer v Istri. Poletje brez priprav, velikega pakiranja, letal, taksijev je enostavno božansko. Novo odkritje!

Kje dobite največ namigov, katere knjige in publikacije je dobro brati in kje jih kupujete?

Glede na hitrost mojega življenja dobivam tovrstne informacije na internetu ali pa včasih v raznih časopisih. Sem zelo staromodna v določenih zadevah in zagotovo je ena od teh stvari tudi branje časopisov in knjig. Namreč še vedno ne želim sprejeti dejstva, da se lahko vso literaturo bere »on line«. Tehnologija me sicer dnevno opozarja na novi trend, ampak jaz še vedno obožujem vonj časopisnega papirja. Morda me bo moj tablični računalnik naučil drugačnega razmišljanja – zaenkrat se še vedno gledava in spoznavava od daleč. Knjige največkrat kupim, ko potujem, v majhnih knjigarnah, preko Amazona ter v Ljubljani v Konzorciju.

Katere knjige boste prebirali torej v teh poletnih tednih?

Poletje je za mene obdobje »lahkega« branja, saj si na ta način praznim glavo od celega leta. Berem ogromno dnevnih časopisov (običajno slovenske, hrvaške in nemške). Potem je pa tu še veliko število revij – revije specializirane za design in arhitekturo (moja skrivna ljubezen), potovanja, modo, … Kar se tiče knjig, sem pa še vedno pod vplivom biografije od Andree Agassija z naslovom Open. Izjemno dobro napisana knjiga, ki prikaže življenje tega vrhunskega športnika na popolnoma drugačen način. Na način, katerega mi kot zunanji opazovalci, nikoli ne bi videli niti zaslutili.

Kaj pa šport, kulturne prireditve, meditacija…., kako vam pomagajo pri osebnostni in strokovni rasti?

Mislim, da je v življenju potrebno usklajevati različne dejavnosti, da bi človek ostal informiran, splošno razgledan ter dolgo vitalen. Pretiravanje s športom, meditacijo ali s čim drugim ne prinese na dolgi rok pravih uspehov. Potrebno se je znati poslušati in razumeti, kaj naše telo in duša v danem trenutku potrebujeta. Samo takšno ravnotežje lahko privede do osebnostne in kasneje tudi strokovne rasti. Potrebno je znati tudi uživati v življenju in se sprostiti tudi ob kakšnem »grehu«. Moja največji greh je zagotovo dobra temna čokolada (smeh).

Kaj naj po vašem mnenju prebirajo mladi, ki se zavedajo pomena nenehnega izobraževanja in rasti?

Mladi ljudje naj sežejo po raznoliki literaturi. Brati samo »business literaturo« ne pomeni dobiti vseh razsežnosti, katere v resničnem »businessu« potrebuješ. Osebno vedno kombiniram kakšno strokovno literaturo z biografijami zanimivih ljudi, potopisi, itd. Na koncu dneva ti lahko vsaka knjiga nameni drugo sporočilo. Ključ je le znati »prebrati« med vrsticami dana sporočila ter jih uporabiti v svojo korist v življenju.

Če pa bi morala izpostaviti poletno knjigo za mlade (in tudi malo manj mlade), pa bi to zagotovo bila knjiga Rework od pisateljev Jason Fried in David Heinemeier Hansson ali pa knjigo Kariera iz strasti - dr. Orenia Yaffe-Yanai.