Slovenska vlada je na spletni strani objavila poročilo o davčnem dolgu poslovnih subjektov, ki so 30. junija 2012 državi dolgovali več kot 4000 evrov. Takih je kar 14.622, najvišji posamezni dolg pa znaša več kot 24 milijonov evrov. 60 odstotkov dolžnikov predstavljajo podjetja, ki skupaj dolgujejo več kot 700 milijonov evrov, 40 odstotkov pa samostojni podjetniki, ki niso plačali več kot 100 milijonov prispevkov in davkov.

Največ, 63,4 odstotka, je neplačanih davkov, na drugem mestu je dolg do Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (23,1 odstotka), sledi dolg do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (10,8 odstotka), preostalo pa predstavlja dolg do samoupravnih lokalnih skupnosti (2,7 odstotka). Največ neplačnikov davkov je v gradbeništvu, predelovalni dejavnosti in trgovini ter vzdrževanju in popravilu motornih vozil. Njihov skupni delež dolga znaša kar 63,4 odstotka celotnega zneska dolga ali več kot 500 milijonov evrov.

Durs računa, da bo dolg izterjal zlasti od malih dolžnikov

Tako imenovani sramotilni stebri naj bi dolžnike spodbudili, da plačajo svoje dolgove in tako "zbrišejo" svoje ime s seznama. Uspešno naj bi delovali na Hrvaškem in v Veliki Britaniji, v Sloveniji pa je bilo na seznamu še dodano, koga davčna uprava sploh lahko izterja, saj je več dolžnikov že v stečaju. Po poročanju MMC RTVSLO je skoraj 40 odstotkov celotnega davčnega dolga le pogojno izterljivega, saj so po mnenju Dursa izčrpane že skoraj vse možnosti za njegovo izterjavo.

Na Hrvaškem dolg delno ali v celoti poravnalo že 524 dolžnikov

Na Hrvaškem je po objavi seznama do 10. avgusta svoj dolg poravnalo 524 davčnih dolžnikov. Skupaj so plačali 28,2 milijona kun (3,7 milijona evrov). Tiste dolžnike (126), ki so svoj dolg poravnali v celoti, so s seznama že odstranili, drugim (398), ki so poravnali samo del dolga, so tega ustrezno znižali.

Hrvaška vlada je 31. julija objavila seznam pravnih oseb, obrtnikov in posameznikov, čigar davčni dolgovi so bili starejši od 90 dni. Na seznamu pravnih oseb, ki državi dolgujejo več kot 300 tisoč kun davkov (40 tisoč evrov), je pristalo 7124 podjetji, ki po neuradnih informacijah skupaj dolgujejo 15 milijard kun (2 milijardi evrov).

V Veliki Britaniji izdali "tiralice"

Na Otoku so glede izpostavljanja dolžnikov storili še korak naprej. Poleg imen in višine dolgov 20 največjih dolžnikov so objavili še njihove fotografije. Na takšen način so ustvarili nekakšne tiralice, britanska davčna uprava pa je za pomoč pri "lovu na dolžnike" prosila še državljane. Dvajset največjih dolžnikov Veliki Britaniji dolguje okoli 765 milijona funtov (973 milijonov evrov).

Britanski mediji so poročali, da se "ti begunci skrivajo v Veliki Britaniji in tujini, med drugim v Švici, Južnoafriški republiki in Pakistanu". Na seznamu je tudi 44-letni pakistansko-britanski državljan Hussain Asah Chohan, ki naj bi bil državi dolžan 200 milijonov funtov (254 milijonov evrov). Skrival naj bi se v Dubaju, zaradi tihotapljenja in prevare pa je bil v Britaniji že obsojen na 11 let zapora. V Dubaju naj bi se skrival tudi 40-letni britanski državljan Nasser Ahmed, ki državi dolguje 156 milijonov funtov (198 milijonov evrov), zaradi prevare pa je bil v odsotnosti obsojen na šest let zapora.

Tretji na seznamu največjih dolžnikov je Zafar Baidar Chisthi, ki naj bi se skrival v Pakistanu. Državi dolguje 150 milijonov funtov (190 milijonov evrov), zaradi prevare in zarote pa je bil v odsotnosti obsojen na 11 let zapora.