Policijski minister Nathi Mthethwa je dejal, da je v četrtek nasilje v rudniku platine podjetja Lonmin v kraju Marikana izbruhnilo, ko so se oboroženi rudarji približali policistom, ki so del območja obdali z bodečo žico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Policisti so nameščali bodečo žico, ko so se jim približali ljudje, oboroženi z mačetami in s strelnim orožjem," je povedal Mthethwa. Dodal je, da je umrlo več kot 30 ljudi, veliko jih je bilo ranjenih in da številke še naraščajo.

"To se ne bi smelo zgoditi. Vedno smo poudarjali, da imamo v državi zakone, na podlagi katerih lahko delavci prijavijo stavko ali demonstracijo. Če pa pride do nezakonitih stavk, je to lahko tragična situacija za vsakogar v skupnosti," je zatrdil policijski minister.

Četrtkovemu smrtonosnemu napadu so lokalni mediji nadeli naziv "pokol v Marikani". Nezakonita stavka se je začela že pred tednom dni. Do četrtka je v nasilju umrlo že deset ljudi, od tega dva policista in dva varnostnika. Nekatere so zažgali, druge razkosali z mačetami.

Za stavko naj bi stali spori med vodilnim Nacionalnim sindikatom rudarjev (NUM) in na novo ustanovljenim Združenjem rudarjev in gradbenih delavcev (AMCU). Stavkajoči rudarji so zahtevali trikratno povečanje mesečnih plač. Stavka je zmanjšala izkop, zvišala cene platine na svetovnem tržišču in povzročila padec vrednosti delnic podjetja Lonmin.