Obenem ga je predsednik društva Stanko Valpatič pozval, naj odgovorne zaradi storjenih napak pri razreševanju konkretnega primera konflikta z medvedom v skladu s slovensko zakonodajo sankcionira. "Ministrovega odgovora doslej nismo prejeli, prav tako v medijih nismo zasledili njegovega stališča ali ustreznega pojasnila ministrstva za kmetijstvo in okolje," je zapisano v sporočilu za javnost.

Težava je v tem, da sta v naselju Primoži prišla v koflikt človek in medved, eden od medvedjih mladičev je bil udeležen tudi v prometni nesreči. A težave, tako Valpatič, so se začele že prej. Pristojni se po njegovem mnenju niso ustrezno odzvali in tudi po 7. juliju, ko se je zgodila omenjena nesreča, niso storili vsega, kar bi lahko in kar bi morali, je zapisal Valpatič: "Predvsem pa pristojne državne ustanove dejansko niso niti pomislile na to, da bi primer razrešile na miren način ter odgnale ali preselile mlado medvedjo družino. Ne glede na to, da se je zaradi tega nadaljevalo ogrožanje človeškega premoženja in morda celo ljudi, niso niti poskusili. Pristojni so se na klice prizadetih občanov pogosto odzivali šele po posredovanju policije in še to z večdnevno zamudo."

Sprašuje se tudi, zakaj niso umaknili hrane, zaradi katere je medvedka obiskovala objekte na štirih domačijah sredi Kočevskega gozda. V društvu so zgroženi, da o življenju in smrti ogrožene živalske vrste odloča nekaj ljudi, ki zavajajo in prikrivajo nepravilnosti.