"Naše delovanje je usmerjeno v mlade iz neposredne okolice centrov, ki jim želimo zagotoviti varen prostor za preživljanje prostega časa, kjer se lahko družijo in so aktivni. Organiziramo namreč številne dogodke in delavnice, od športnih, kuharskih, kreativnih do multimedijskih in mnogih drugih," pravi direktor zavoda Vojko Vavpotič. Četrtne centre sicer vodijo strokovno usposobljeni in izkušeni koordinatorji, delavnice pa večinoma organizirajo v sodelovanju z neprofitnimi organizacijami, ki jih zavod tudi sofinancira. "Letos bomo financirali dvajset takšnih organizacij, ki bodo pri nas izvedle več kot 60 projektov," dodaja Vavpotič.

Centri so sicer odprti in dejavni vse leto, poleti pa otrokom in mladim ponujajo še več možnosti aktivnega preživljanja prostega časa. Skupaj tako organizirajo ekskurzije v Ljubljani, potujejo po Sloveniji in tujini, se družijo na taborih in na mednarodnih mladinskih izmenjavah. Načeloma je vse brezplačno, le občasno je potrebno simbolično doplačilo.

Vse več obiskovalcev

"V prvi polovici letošnjega leta nas je obiskalo 966 otrok in mladostnikov, ki so skupaj prišli več kot 11.000-krat. V posameznem centru imamo letno med 200 in 250 otrok in mladostnikov, dnevno tja do 25," pojasnjuje Vavpotič, zadovoljen, da število obiskovalcev, ki jih je bilo lani v vsem letu nekaj več kot tisoč, raste.

Poleti je res več dejavnosti, a zanimivo manj obiskovalcev. Verjetno, ker jih gre veliko na počitnice v druge konce Slovenije in v tujino, pravijo na zavodu. Med letom sicer niso nič manj aktivni, poleg tega, da pripravljajo delavnice, se skupaj z mladimi učijo, pomagajo tudi, da se tisti, ki so prekinili šolanje, vrnejo v šolo, skupaj iščejo službe in se pogovarjajo o težavah. "V centre prihajajo tudi tisti mladi, ki so se priselili v Ljubljano in tukaj ne poznajo nikogar. Prav pri nas sklepajo prva poznanstva in spletajo prijateljske vezi," še pravi sogovornik.

Njihov naslednji projekt je odprtje prvega družinskega centra s pokritim igriščem, ki naj bi zaživel na Mali ulici v središču Ljubljane. Dokončan bi moral biti že letos, a so se po Vavpotičevih besedah obnovitvena dela zaradi zelo dotrajane stavbe zavlekla. V zavodu upajo, da bodo prve malčke in njihove starše sprejeli prihodnje leto.

Vavpotič pravi, da je zavod primerljiv z drugimi evropskimi zavodi, med katerimi imajo nekateri že tridesetletno tradicijo. Njihov letni proračun se vrti okrog pol milijona evrov. Mestna občina Ljubljana je v letošnjem letu za njegovo delovanje tako namenila približno 440.000 evrov, od tega približno polovico porabijo za plače, drugo polovico pa za delovanje centrov. 55.000 evrov namenjajo sofinanciranju dejavnosti, ki jih organizirajo neprofitne organizacije, s katerimi zavod sodeluje. Nekaj so dobili od ministrstva, nekaj pa so zbrali tudi evropskih sredstev in donacij.

Otroci bi na Bledu ostali sto let

Med aktivnostmi, ki vsako leto najbolj razveselijo otroke, so zagotovo različni izleti. Na nedavnem se je dvanajst osnovnošolcev s spremljevalci z vlakom odpravilo na Bled. Tja so se odpeljali mladi in nasmejan Šiškarji, Bežigrajčani in Založani, ki so prijateljstva sklenili v domačih četrtnih centrih še pred tradicionalnim kopanjem v Blejskem jezeru. Niso se obremenjevali niti s precej svežimi temperaturami, medtem ko sta se koordinatorki borili s kurjo poltjo. Vsak pod svojim drevesom z razgledom na blejski grad je razgrnil brisačo, iz nahrbtnikov pa ni in ni zmanjkalo sendvičev s posebno salamo.

Otroci so tekmovali, kdo jih ima več, kdo ima boljše in kdo bo z njimi in s smokiji bolje nahranil race v jezeru. Trije bratje "iz družine, ki poje največ bobi palčk", so nagajali svoji starejši sestri Manci, medtem ko je njihov koordinator Marko Taljat jedel slane prigrizke. Valentin in Samo sta potapljala ladjice, najmlajša Laura se je oklenila koordinatorke, sicer študentke socialne pedagogike Nežke, in se razgovorila o hrčku Mihu. Tista malo starejša dekleta pa so že pogledovala za še malo starejšimi fanti. Iz vode skoraj nihče ni prišel, preden bi imel povsem nagubane in razmočene prste, skakanje s pomola, plavanje skoraj do otoka, potem pa še sončenje in spet pojedina so bili tokratna četrtkova aktivnost. Vprašanje "kako dolgo bomo tu" je do konca dneva izzvenelo. Nekateri bi z veseljem ostali "sto let", a saj vsi vejo, da so izleti vsak četrtek do konca avgusta. Če ne bo časa, pa jim bo, za tolažbo, četrtni center priskrbel vstopnice za bazen.