Ni veliko dirk najvišje ekstra kategorije UCI (višje je le WorldTour), da bi kolesarju uspel tak niz. Pravi, da bi bilo tudi v drugi etapi lahko drugače, če ne bi porabil vseh moči, da bi obranil rumeno majico. "Majice kljub trudu cele ekipe nismo zmogli ubraniti, a sem po planu B ostal v igri. Mi kot ameriška ekipa s francoskim sponzorjem nismo francoskim ekipam pri srcu, zato vsi dirkajo proti nam. Včerajšnja etapa je bila s Francozom Simonom v rumeni majici tako mirna, v sprintu pa sem ga znova premagal brez stresa, na časten način. Zasluženo. No, rumeno majico sem si pridobil nazaj, ne vem pa, kaj bo danes zadnji dan dirke. No, si bomo le kaj izmislili," se ne obremenjuje preveč. Njegovi zmagi sta med 26 zmagami slovenskih kolesarjev v tem letu najvišje vrednosti, poleg zmage Janija Brajkoviča na etapni dirki Po Kataloniji.

"Po zmagi so se v klubu že šalili na moj izkupiček. Lani sem menda dosegel kar 23 uvrstitev med deseterico, a zmagati mi ni uspelo. Letos jih imam le devet. Dve v treh dneh je lepa bera," je bil zadovoljen. Na zmago je čakal od aprila 2010, ko je slavil na klasiki Pino Cerami v Belgiji. Še večjo težo imajo uspehi 27-letnega kolesarja glede na okoliščine. Od lanskega oktobra je kar dvakrat po tri tedne zaradi poškodbe hodil le s pomočjo bergel. Tudi aprila, potem ko je na Valonski puščici priletel v obcestni železni količek. Dober mesec je vrtel pedala na treningih le z eno nogo.

Ob tem je še eden razlog, da vozi sproščeno. Ima že novo ekipo za sezono 2013, ki pa jo bo razkril šele čez teden dni. "Veselim se že prihodnje sezone," je najbolj pomenljiv odgovor na to temo, ki ga oblači v majico katere od ekip ProTour. Njegova vrhunska forma pa je kot nalašč tudi za svetovno prvenstvo čez mesec dni na Nizozemskem. Kocjan je s tem uspehom eden najbolj resnih kandidatov v beležnici selektorja Martina Hvastije. Ob nemara kar deseterici, na katere lahko resno računa (Bole, Božič, Brajkovič, Koren, Špilak, Kump, Mezgec, Vrečer, Mugerli).

Selektor letos ne bo imel lahkega dela glede izbora. Le na španski Vuelti tokrat ne bo prav nobenega kandidata. Tako bo tretja najbolj cenjena etapna dirka na svetu, ki se prične v soboto v Pamploni, manj v mislih slovenskih ljubiteljev kolesarstva. Oči pa bodo uprte predvsem v boj Alberta Contadorja proti Chrisu Froomu, Joaquinu Rodriguezu, Joseju Cobu. V ozadju vrnitve Contadorja je tudi bitka za status ekipe Saxo Bank, letos daleč najbolj skromne izmed ekip v nizu dirk WorldTour. So šele na 24. mestu, status pa si po posebni formuli zagotovi le 18 ekip. Kot kaznovanemu kolesarju pa se točke po pravilniku sploh ne štejejo. V tem kupčkanju v ozadju scene je prav Jure Kocjan eden od bolj vročih in zanimivih kolesarjev, ki je predvsem lani z dobro bero UCI-točk v očeh menedžerjev teh ekip na robu izbora. Verjetno se je dogovoril z eno od teh ekip.