Opozorilo pred uporabo pravnih sredstev

V odvetniški pisarni, ki zastopa družbo TSmedia, so namreč prepričani, da medijska družba Pro plus z očitki o državnosti nove komercialne televizije, ki jih je naslovila tudi na agencijo za pošto in elektronske komunikacije, skuša njeni stranki povzročiti neposredno poslovno škodo in ji onemogočiti začetek oddajanja. Četudi bo novo televizijo izdajalo podjetje, ki je v 100-odstotni lasti Telekoma Slovenija, ta pa je v večinski državni lasti, so v odvetniški pisarni Zidar Klemenčič prepričani, "da ne gre za nikakršno državno televizijo". V svojem dopisu zato medijsko družbo, ki med drugim izdaja televizijska programa Pop TV in Kanal A, opozarjajo, da bodo v prihodnje za zaščito poslovnih interesov uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, če se ne bo vzdržala dejanj, ki bi lahko povzročila škodo.

Ob tem velja opozoriti, da se je zaradi ustanovitve nove komercialne televizije v začetku avgusta oglasila tudi organizacija Novinarji brez meja. Ta je med drugim navedla, da se je v Sloveniji povečala zaskrbljenost nad povečanim vplivom vlade v medijih zaradi ustanavljanja televizije od podjetja, ki je v večinski državni lasti.

Brez odgovora o razlogu za zamenjavo

Med tem pa se selitve novinarjev z Radiotelevizije Slovenija (RTVS) v družbo TSmedia nadaljujejo. Rajku Geriču, Urošu Urbaniji, Živi Rogelj, Jerci Zajc in Tomažu Bratožu se je namreč včeraj pridružil še Vinko Vasle, ki je bil nazadnje urednik oddaje Pogledi Slovenije. Nekdanji direktor Radia Slovenije je z včerajšnjim dnem prevzel mesto vršilca dolžnosti odgovornega urednika portala Planet Siol.net, ki ga je le nekaj mesecev vodil nekdanji odgovorni urednik multimedijskega centra RTVS Urbanija. Kot so nam sporočili iz hčerinske družbe Telekoma Slovenije, je Urbanija sedaj postal eden izmed zaposlenih v uredništvu, na naše vprašanje, zakaj je v tako kratkem času prišlo do spremembe v uredništvu drugega največjega novičarskega portala v državi, pa nam niso odgovorili. Uredništvo TSmedie so pred tem okrepili še Alenka Paulin, Marko Potrč, Maja Martina Merljak in Dani Bavec.

Spomnimo, da je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport novo televizijo kljub pravnim dilemam že konec junija vpisalo v razvid medijev, medtem ko naj bi se postopek pridobitve dovoljenja za opravljanje televizijske dejavnosti zaključil konec tega meseca. Zagon nove televizije Planet TV, ki je v razvidu vpisana kot P-TV, lahko tako gledalci pričakujejo septembra s prenosi nogometnih tekem lige prvakov, medtem ko se bo projekt informativnega programa, za katerim stojita Gerič in Amir Mureškić, malce zavlekel.