Vrednost gradbenih del znova nižja

Medtem ko je vrednost junija opravljenih gradbenih del na mesečni ravni celo zrasla, in sicer za 6,8 odstotka, pa je bila v primerjavi z junijem lani nižja za 7,2 odstotka. V primerjavi s povprečjem leta 2005 je bila vrednost gradbenih del nižja za več kot 38 odstotkov.

Mercator do svežega denarja

Največji slovenski trgovec Mercator je izdal šestmesečne komercialne zapise v skupni vrednosti 6,3 milijona evrov, za kar je moral vlagateljem zagotoviti skoraj 4,2-odstotni donos. Vso izdajo je vplačalo 22 vlagateljev. Mercator bo sveža sredstva namenil za tekoče kratkoročno financiranje poslovanja in razpršitev baze kratkoročnih dolžniških virov financiranja, in sicer predvsem za institucionalne vlagatelje.

Simobil z visoko rastjo dobička

Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil je v drugem četrtletju ustvaril 9,2 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je za 56,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se hkrati povečali za 5,2 odstotka, na 49,8 milijona evrov, število uporabnikov pa se je povečalo za 2,1 odstotka, na 646.000, kar pomeni 29,9-odstotni tržni delež.

T2 z višjim dobičkom

Telekomunikacijski operater T2 je v prvem polletju letošnjega leta ustvaril 6,7 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), kar predstavlja 32-odstotno rast na letni ravni. V istem obdobju je ustvaril 24,5 milijona evrov prihodkov, medtem ko se je skupno število priključkov v obravnavanem obdobju na letni ravni okrepilo za 3,1 odstotka in preseglo 142.000.

Amis prevzel fiksne storitve Tušmobila

Telekomunikacijska operaterja Amis in Tušmobil sta prejšnji teden sklenila strateško partnerstvo, v okviru katerega bo Amis v upravljanje prevzel Tušmobilove storitve interneta, telefonije in televizije. Naročniki bodo lahko vse storitve uporabljali nemoteno, pravijo v Amisu.

Adria bo pozimi prenehala leteti v London

Adria Airways bo z zimskim voznim redom zaradi nedobičkonosnosti znova ukinila povezavo z letališčem Luton blizu Londona. Podrobnejši podatki o zimskem voznem redu, ki bo začel veljati konec oktobra, bodo znani v dveh tednih.

Mendek predsednik nadzornikov MLM

Nadzorni svet Mariborske livarne Maribor (MLM) je na včerajšnji ustanovni seji za predsednika nadzornega sveta imenoval Valentina Mendeka, za podpredsednika pa Matijo Repoluska.

Zorič prevzel vodenje Probanke Leasing

Peter Zorič, najbolje poznan kot direktor Zlate Monete II, je postal novi prvi mož Probanke Leasing. Na mestu vodilnega je zamenjal Antona Kresala.

Ikea v hotelirstvo

Švedski pohištveni velikan Ikea bo začel graditi verige nizkocenovnih hotelov, za kar bo namenil približno milijardo evrov. Ikea tako po Evropi že nekaj časa išče primerne nepremičnine za odprtje svojih hotelov, v prihodnjih tednih pa bodo tudi sporočili, kje bodo stali njihovi prvi hoteli. Ikea naj bi sicer odprla vsaj 100 hotelov, in sicer v Nemčiji, Belgiji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v baltskih državah.

Kazič novi direktor KPL

Andrej Košir ni več direktor podjetja za vzdrževanje in gradnjo cest KPL, ki je v lasti Cestnega podjetja Ljubljana. Mesto vodilnega v KPL je namreč minuli teden prevzel Adis Kadič.

Pripravila Jan Bratanič in STA