Potem ko je nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti tajni sporazum v imenu države podpisal le nekaj tednov pred predajo poslov, se je njegova naslednica Majda Širca Ravnikar prizadevala za njegovo ničnost, zato je državno pravobranilstvo vložilo tožbo.

A se kranjsko okrožno sodišče vse do danes z njeno vsebino sploh še ni ukvarjalo. Ker je bil v prvi tožbi naveden le en toženec - župnija Bled, ne pa tudi drugi sopodpisnik sporazuma - Nadškofija Ljubljana, je tožbo zavrnilo.

Letos junija, ko je odločalo o tožbi zoper oba sopodpisnika pa je ugodilo blejski župniji, ki je trdila, da je bilo zoper njo v isti zadevi že razsojeno. In na to odločitev sodišča se bi država lahko pritožila le še danes, je poročala televizija.

Z državnega pravobranilstva so za TV Slovenija pojasnili, da se država zagotovo ne bo pritožila zoper sklep sodišča.

Majda Širca Ravnikar pa je v izjavi za televizijo dejala, da je bil "ta molk oziroma nereagiranje pričakovano, kajti že v prvi Janševi vladi je bil Blejski otok pridobljen mimo odločitev ustavnega in vrhovnega sodišča". Pravobranilstvo očitno nima moči, da bi zastopalo stališča, ki jih je še pred par leti zastopalo v smeri, da je sporazum ničen, je dejala in dodala, da v tem smislu "država asistira voljo Cerkve".

Sodišče bo zdaj nadaljevalo s postopkoma zgolj zoper ljubljansko nadškofijo, je še poročala TV Slovenija.