Evropska komisija je 18. februarja objavila povzetek vloge za registracijo kranjske klobase in vsaka članica unije oziroma tretja država ima pravico do ugovora zoper to vlogo do 18. avgusta. K pritožbi je hrvaško ministrstvo preložilo vso dokumentacijo, ki so jo zbirali zadnji dve leti.

Pred tem sta se v zvezi s kranjsko klobaso že dogovorili Slovenija in Avstrija. Junija sta dosegli predhodni dogovor, ki bo zagotovil ustrezno zaščito tega mesnega izdelka na ravni EU, obenem pa omogočil proizvajalcem v Avstriji, da ob upoštevanju določenih pogojev lahko nadaljujejo s proizvodnjo njihovih proizvodov, ki imajo v imenu vključeno besedo 'kranjski' oziroma 'krainer'.

Ugovore lahko vsaka članica ali tretja država še do sobote pošlje komisiji, ki bo najprej preverila dopustnost oziroma utemeljenost prejetih ugovorov na vlogo za kranjsko klobaso in jih bo šele nato posredovala Sloveniji.

Hkrati bo komisija pozvala Slovenijo in države, ki so podale ugovore, da v roku šestih mesecev dosežejo dogovor. V primeru, da dogovora ne bo, bo o registraciji kranjske klobase ponovno presojala komisija.

Z vsebino ugovora Hrvaške na ministrstvu za kmetijstvo in okolje niso seznanjeni, zato ga ne moremo komentirati, so pojasnili za STA.