Napovedal je, da bo podpise volivcev podpore za kandidaturo začel zbirati v ponedeljek. Rdeča nit njegovega morebitnega vnovičnega predsednikovanja Sloveniji bo "pravičnost v vsakem pogledu". Tudi solidarnost bo v središču njegovega dela. Na tak način bi rad ohranil, kar je začel v tem mandatu, je pojasnil. Obenem mu je žal, da niso uspeli z resnejšo razpravo v času pred lanskim referendumom o pokojninski reformi, saj si je sam prizadeval za reformo.

Ob tem se je navezal na položaj mladih, ki je po njegovem mnenju "resen in akuten", zato je prepričan, da se mora njihov položaj spremeniti. Prizadeva si, da bi v novi delovni zakonodaji poskrbeli za večjo prijaznost do mladih, vladi pa je ob tem predlagal, da v snovanje konceptov vključi mlade.

"Kandidati, ki iščejo stik s kamero"

Med drugim je Türk v odgovoru na vprašanje pokomentiral tudi predvolilno kampanjo Boruta Pahorja, ki je med drugim "pomagal tudi delavcem v tovarni". Türk je odgovoril, da pomoči pravzaprav ni in da imamo "le kandidate, ki iščejo stik s kamero".

Kar se tiče političnega dogajanja v državi, je odgovoril, da prav gotovo ne navdušuje ljudi. Sam meni, da se s prodajo državnega premoženja ne mudi. "Pri tem smo se že pokazali kot premalo usposobljeni, še vladnega letala ne znamo prodati," je povedal Türk. Rešitev vidi v dokapitalizaciji, saniranju bank in reformah.

Zlatega pravila ne bi zapisal v ustavo

Türk zlatega pravila ne bi zapisal v ustavo, saj "fiskalni pakt od nas tega ne zahteva". Tudi Francija in Irska tega nista zapisali v ustavo, je spomnil. Na vprašanje, ali bo evro preživel, je odločno odgovoril, da bo, "v takšni in drugačni obliki".

Spregovoril je tudi o zakonu o uravnoteženju javnih financ. "Zujf ima nekaj šibkih točk, ki so se zdaj že pokazale. Ena od njih se tiče dela upokojencev. Storjena je bila napaka, in sem za to, da se ta popravi. Druga, malo manj vidna, zadeva mlade družine z otroki," je povedal aktualni predsednik, ki se zavzema, da se tudi ta napaka popravi.

Glede bonitetnih hiš je dejal, da se splača prebrati njihova mnenja, v katerih je cela vrsta opozoril, ki so koristna. Njihova mnenja niso zavezujoča, a so vplivna, je dejal in se zavzel za ustanovitev "ene takšne bonitetne hiše" v Evropi.

O evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov 23. avgusta je dejal, da so to "teme, ki so povezane z našo zgodovino, z našimi osebnimi, nekaterimi zelo travmatičnimi spomini". Kot je dejal, bo sam presodil, kako se bo vključil v to razpravo. Dodal pa je, da je vlada to sprejela na letigimen način, in da bo morda tudi to njihovo dejanje spodbudilo razpravo.

Na številna vprašanja, ki zaradi pomanjkanja časa niso dobila odgovorov, bo Türk odgovoril v prihodnjih dneh na svoji spletni strani.