Šušteršič je spomnil, da vlada usklajuje predloga proračunov za 2013 in 2014. Za izpolnitev zaveze, da bo primanjkljaj prihodnje leto padel pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), je treba takoj razmisliti in se odločiti o ukrepih tako na prihodkovni kot na odhodkovni strani.

"Več rešitev je na mizi, vlada in koalicija o njih še razpravljata," je zatrdil minister. Do vladnega in koalicijskega dogovora Šušteršič o teh ukrepih ne bo razpravljal.

Pred dnevi so se pojavile neuradne informacije, da vlada že snuje nov zakon za uravnoteženje javnih financ in da razmišlja o posegih v vse tri omenjene najpomembnejše fiskalne postavke. Ta ugibanja je še dodatno razvnel predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, ki je jasno napovedal, da bo stranka v primeru tako radikalnih posegov zapustila koalicijo.

Na vprašanje, ali je dejansko možen vnovičen rez v plače v javnem sektorju, ali bo vlada posegla v socialne transferje in pokojnine in ali vlada razmišlja o dvigu davka na dodano vrednost, je finančni minister odgovoril, da so mogoči različni ukrepi.

"Gotovo bo treba delati na nižji rasti odhodkov, hkrati pa je na prihodkovni strani zelo malo ukrepov, ki ne bi škodili gospodarstvu. Temu se bomo skušali izogniti," je povedal.

Odzval se je tudi na kritiko SDS

Glede njegove odsotnosti na proračunski seji vlade pred dvema tednoma, ob katero se je obregnila največja koalicijske stranka SDS, pa je Šušteršič povedal, da je bilo gradivo za sejo pripravljeno z njegovim soglasjem in pod njegovim vodstvom ter da je bilo usklajeno s predhodnimi dogovori na vladni ravni.

"A pojavila so se nova pričakovanja pri odhodkih in dodatne razprave, zato smo se odločili še za dodatna usklajevanja, je dejal in dodal, da njegova odsotnost ni bila ključna, saj bi se po njegovem mnenju enako zgodilo tudi ob njegovi prisotnosti.

Vlada si je sicer že postavila največjo dovoljeno višino odhodkov, ki bodo lahko v letu 2013 dosegli 9,5 milijarde evrov, kar je celo za pol milijarde evrov več kot v rebalansu letošnjega proračuna. V letu 2014 naj nato odhodki ne bi smeli preseči 9,3 milijarde evrov.

Kljub višjim odhodkom naj bi se proračunski primanjkljaj prihodnje leto znižal s treh na 2,5 odstotka BDP, v letu 2014 pa dodatno nazadoval na 1,8 odstotka BDP.

Glede na dvig odhodkov in istočasno znižanje primanjkljaja bi se morali ti glede na 7,9 milijarde evrov v rebalansu letošnjega proračuna precej zvišati.