Danes se to zdi približno tako daleč, kot časi, ko je v vseh javnih prostorih visel portret maršala Tita. A takratna (domnevno liberalna) oblast je ugotovila, da ne more obvladovati mularije, ki ponoči oblega dežurne trgovine in bencinske črpalke (četudi je zakon že itak prepovedoval prodajo alkohola mladoletnim), in je prepovedala prodajo opojnih pijač vsem. Zelo svobodomiselno. Zelo liberalno. Vsekakor v ponos takratnemu domnevno liberalnemu zdravstvenemu ministru Kebru, po katerem je zakon neuradno dobil ime.

Nekaj let kasneje je (domnevno nekoliko maj liberalna) oblast udarila po kadilcih. Četrtino odraslih državljanov so preprosto z zakonom iz vseh javnih prostorov prestavili na ulice in pločnike. Ne glede na dež, veter, točo ali vročino. Za vsak slučaj so v zakon zapisali tudi povsem nemogoče pogoje za uporabo kadilnic, da ja ne bi komu prišlo na misel, da lahko s par tisoč evri vložka v tak prostor naredi uslugo kadilcem; saj veste: če ste recimo v gostilni s kadilnico, tja ne smete nesti pijače, menda zato, da ne bi šli z vami vaši nekadilski prijatelji, pa natakarice pobirat prazne kozarce … Seveda je edini namen tega zakona stigmatizirati kadilce. Še davidove zvezde ne rabijo, samo s pločnikov jih je treba pobrati. Liberalci pa nič.

Zanimivo. Država sicer še ni ustanovila koncentracijskih taborišč za kadilce, je pa v imenu zdravja drakonsko zvišala trošarine na tobak. Rezultat: kadilcev ni nič manj, zato pa nekajkrat več plačujejo v proračun. Temu se reče prispevek k javnemu zdravju, ali nekaj takega. Po novem naj bi k "javnemu zdravju" prispevala nova obdavčitev sladkih pijač. Ja, te zagotove niso kakšen zdrav napitek, ampak ali res kdo verjame, da bodo mulci poslej v kinu naročili pokovko in kozarec navadne vode?

Na listi sovražnikov "javnega zdravja" je tudi sol, pa vse vrste maščob, rdeče meso, bel kruh … In ni daleč dan, ko vam bodo kot v kakšni Orwellovski kataklizmični utopiji v stanovanje vdrli specialci pod vodstvom kakšnega birokrata, zadolženega za zdravo obnašanje državljanov, in vas internirali brez sojenja, ker v zadnjem tednu niste jedli zelenjave, ste si pa petkrat privoščili zrezek. Neverjetno? Pa ste si pred desetimi leti predstavljali, da v bifeju ob kavi ne boste smeli prižgati cigarete?