Po dveh neuspelih javnih naročilih za nakup cepiv proti okužbam s HPV je IVZ tokrat objavil naročilo, v katerem so povpraševanje za dvovalentno in štirivalentno cepivo izdali ločeno. Za dvovalentno cepivo je IVZ pripravljen odšteti 22 evrov za odmerek, za štirivalentno cepivo pa 37,73 evra za odmerek.

S tem je IVZ precej zbil ceno cepiv. Pretekla leta je za odmerek štirivalentnega cepiva odštel 55 evrov. Letos so se v želji znižanja cen cepiva spremenila pravila naročanja cepiva. Nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič je namreč iz pravilnika o cepljenju izvzel določbo, da cepljenje proti okužbam s HPV poteka s štirivalentnim cepivom, tako sta se na razpis lahko prijavili obe farmacevtski družbi, ki v Sloveniji ponujata cepivo proti HPV, GlaxoSmithKline (GSK) in Merck Sharp & Dohme (MSD).

Ker pa bi po novem naročilu v obeh skupinah cepivo zopet ponujalo samo eno farmacevtsko podjetje, se je IVZ očitno zavaroval pred navijanjem cen tako, da je postavil cenovno mejo, ki sta ju podjetji ponujali že v prejšnjih naročilih, ki sta sicer bili nato razveljavljeni.

MSD je v obeh postopkih ponudil cepivo po isti ceni, in sicer po 37,73 evra (brez DDV) na odmerek. GSK je na prvem naročilu ponudil cepivo po 55 evrov za odmerek, nato pa po 22 evrov (brez DDV) za odmerek.

Generalni direktor družbe GSK v Sloveniji za zdravila na recept in cepiva Victor Hoff je sicer v preteklosti zanikal, da so se na prvo naročilo pritožili zato, ker so hoteli izvedeti ceno cepiva konkurenta. O precej nižji ceni, s katero so šli na drugo naročilo, pa je dejal, da se v podjetju zavedajo "finančne krize, ki je v mnogih državah EU, zato smo se zelo potrudili omogočiti, da je naše cepivo v Sloveniji na voljo po dostopnejši ceni".

Če bosta obe farmacevtski podjetji tudi tokrat ponudili cepivo po ceni, s katero sta v preteklosti nastopali, bodo deklice, katerih starši bodo odobrili cepljenje, lahko brezplačno cepljene ali z dvovalentnim cepivom ali pa s štirivalentnim cepivom. Dvovalentno cepivo preprečuje okužbe s tistimi virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu, štirivalentno cepivo pa ščiti pred tistimi virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu, in tudi pred predrakavimi spremembami zunanjega ženskega spolovila, predrakavimi spremembami nožnice in genitalnimi bradavicami.

Vrsto cepiva bo izbiral šolski zdravnik, pojasnjujejo na IVZ in dodajajo, da se zdravniki tudi sicer pri svojem delu odločajo med različnimi vrstami zdravil. Stroka je glede izbire cepiva sicer jasna. Že pred začetkom izvajanja programa brezplačnega prostovoljnega cepljenja šestošolk so namreč podprli cepljenje s štirivalentnim cepivom.