Šušmeljeva je povedala, da bo Darko Žiberna opravljal funkcijo v. d. direktorja do imenovanja novega direktorja oziroma največ leto dni, v tem času pa se bo moral svet zavoda odločiti o novem direktorju zavoda.

Dosedanji direktor Silvan Saksida, ki mu štiriletni mandat poteče 20. avgusta, se je spomladi kot edini kandidat prijavil na objavljeni razpis za direktorja bolnišnice. Svet zavoda ga je na seji 29. maja tudi imenoval za nov štiriletni mandat in svojo odločitev sporočil vladi, ki pa se o Saksidi še ni izrekla.

"Žiberno smo imenovali zato, ker postopek imenovanja direktorja še ni zaključen, kajti vlada in ministrstvo za zdravje še nista zaključila postopka v delu, v katerem bi morala kot ustanovitelj bolnišnice izdati soglasje na imenovanje Silvana Sakside," je pojasnila Šušmeljeva.

Da ne bi bolnišnica ostala brez direktorja je zato svet zavoda na predlog ministrstva za zdravje imenoval vršilca dolžnosti. "Silvan Saksida ni bil pripravljen opravljati funkcije vršilca dolžnosti direktorja. Zato smo po predlogu ministra Gantarja, ki je govoril z Darkom Žiberno, in po pogovoru z njim, na to mesto imenovali Darka Žiberno," je še povedala predsednica sveta zavoda bolnišnice.

Saksida je vodil šempetrsko bolnišnico od odhoda Darka Žiberne leta 2007 na ministrstvo za zdravje. V zadnjem času pa so o njegovem vodenju bolnišnice v javnost prišle anonimke, državno tožilstvo pa je proti njemu vložilo tudi ovadbo, ki ga bremeni kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti.

Žiberna je za današnje Primorske novice povedal, da bo ob nastopu nove funkcije potrebno narediti najprej analizo stanja v bolnišnici, ki je konec lanskega leta zaključila z 1,2 milijona evrov dolga, ter pripraviti finančno sanacijo. Po njegovem mnenju bo potrebno najprej pripraviti predlog za obvladovanje stroškov ter z ministrstvom za zdravje razjasniti nejasnosti glede onkologije, transfuziologije, mikrobiološkega laboratorija ter pripravljenih projektov urgentnega centra in energetske sanacije stavbe bolnišnice.