Skoraj polno zaseden je bil tudi čateški kamp, tako da je prosto mesto za postavitev avtodoma ali prikolice resnično težko najti. V dnevnem vrvežu je slišati malo slovenščine. Sedanja ekonomska kriza je očitno po Slovencih udarila močneje kot drugod, saj julijski podatki kažejo, da je bilo domačih gostov v kampu kar 6000 manj kot pred letom dni. Kljub temu so našteli 2000 prenočitev več kot julija lani, kar pomeni, da je število tujcev v istem obdobju naraslo za 8000. Na vprašanje, kako jim to uspeva, so nam odgovorili, da je tudi na podlagi zelo dobrih ocen enega največjih evropskih avtomobilskih klubov, nemškega ADAC, ki jih zadnja 3 do 4 leta postavlja na prvo mesto v Sloveniji, prišlo do tega, da jim evropske agencije pošiljajo veliko gostov. Če so bili nekoč med tujci na prvem mestu Italijani, letos prednjačijo Nizozemci. Trenutno stanje kaže, da šele vsaka deveta bivalna enota v kampu ne nosi nizozemskih oznak.

"To pred nas postavlja nove izzive. Za 20 bivalnih hišic bomo zmogljivosti kampa do prihodnjega leta znotraj obstoječih gabaritov še lahko povečali, za kaj več pa bomo morali poseči po novem širjenju kampa, česar zaradi obstoječih okoljskih in prostorskih predpisov ne bo mogoče izvesti čez noč. Postopki so tako dolgotrajni, da lahko samo upamo, kakor koli se to čudno sliši, da število obiskovalcev kampa ne bo naraščalo prehitro. V tem segmentu tudi sicer vidimo še precejšnje rezerve. Če danes 35.000 prenočitev ustvarijo Nizozemci, je povsem logično, da si želimo k nam pripeljati še Nemce," je smer razvoja term in delovanja marketinga naznanil glavni direktor Bojan Petan.

Kot rečeno, delež slovenskih prebivalcev kampa upada, tako imenovanih pavšalistov je zaradi visokih stroškov najema prostora vsako leto manj, sapo izgublja tudi sindikalni turizem, kar napoveduje nadaljnje zmanjševanje števila domačih gostov.

"Mi prihajamo iz tržiškega Peka in smo hiško najeli prek sindikata, sicer bi si letovanje težko privoščili. Tako pa se lahko dogovorimo, da nam ta strošek trgajo od plače. Radi smo tu. Voda je topla, otroci so lahko ves dan zunaj, ponudba je dobra in vse je lepo urjeno," nam je zaupala Zlata Biberović iz Tržiča. Da je za najmlajše dobro poskrbljeno, nam je potrdila tudi osnovnošolka Alina Crnkić iz Bistrice pri Tržiču, ki jo najbolj navdušujejo bazeni, tobogani in to, da lahko skače v olimpijski bazen.

V termah priznavajo, da so glede (nočne) zabave nekako prikrajšani mladi nad 15. letom, saj diskoteke in podobnih klasičnih zbirališč za zdaj ne premorejo, v prihodnjih načrtih, ki predvidevajo širjenje kopališko-zabaviščnega kompleksa proti avtocesti, pa bo menda poskrbljeno tudi za to generacijo gostov.