Upravljalci kopališč morajo nekako pokriti stroške

"Čiščenje in odvoz smeti, voda, sanitarije in organizacija reševanja iz vode, manjši gradbeni posegi in vzdrževalna dela, zavarovanje odgovornosti in druge stroške morajo upravljalci urejenih kopališč nekako pokrivati," pravi dekan fakultete za turistične študije dr. Anton Gosar. Nekaj prihodkov tako ustvarijo s komercialnimi dejavnostmi, kot je gostinstvo in oddajanje športnih rekvizitov, nekaj stroškov pa pokrijejo prav vstopnine, še dodaja Gosar, ki tudi osebno podpira prispevek za urejena kopališča. "Ponekod v svetu se že uveljavljajo tako imenovana 'all inclusive' kopališča, kjer ob vseh rekvizitih za sončenje in kopanje ponujajo tudi bogato ponudbo animacije, športne dejavnosti, šole in tečaje, prehrano in pijačo, vse to pa je vključeno v ceno vstopnine," še pojasnjuje sogovornik, ki sicer poudarja, da morajo po drugi strani javna kopališča omogočiti brezplačen dostop.

Podobno meni dr. Igor Jurinčič, strokovnjak za trajnostni turizem. Vsi upravljalci kopalnih prostorov morajo pristojnemu ministrstvu plačevati vodno pravico, kar se Jurinčiču zdi enako legitimno kot plačevanje koncesij za zemljišče. "Vsekakor pa se upravljalcem ne splača na naravnem prostoru, s katerim upravljajo, ne ponujati dodatnih storitev oziroma ne početi ničesar tržnega, saj morajo v takšnem primeru plačevati vodne pravice ali pa koncesijo iz svojih drugih virov," je prepričan sogovornik. Poudarja še, da bi morala zakonodaja "pravzaprav delovati kot podjetniška spodbuda za upravljalce".

Nekaj postopkov še poteka

Znano je, da je inšpektorat v minulih dneh na podlagi prijav izdal inšpekcijske odločbe Hotelom Bernardin za zaračunavanje vstopnine na kopališču San Sebastian, Termam Krka za kopališče Strunjan in Rdečemu križu Slovenije za kopališče Debeli rtič, na podlagi katerih so morali vsi trije upravitelji prenehati zaračunavati in pobirati vstopnine. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje sicer dodajajo, da so še vedno v teku postopki nadzora zoper Hotele Bernardin v zvezi s plažo Grand Hotela Bernardin in plažo hotela Vile Park ter zoper Istrabenz Turizem v zvezi s kopališčema Meduza in Meduza Exclusive, kjer celodnevna karta za zunanje goste stane kar 35 evrov.

Zanimivo, inšpektorji so preverili tudi stanje na Grajskem kopališču na Bledu, a odločbe v tem primeru niso izdali. Ugotovili so namreč, pojasnjujejo na ministrstvu, da so na območju kopališča zgrajeni bazeni in da vstopnino na kopališče zaračunavajo za kopanje v bazenih, ne pa za kopanje v jezeru. Imetnik vodne pravice namreč lahko zaračunava in pobira vstopnino za kopanje v primeru, če je za njeno izvajanje zgradil objekt. Po zakonu pa kljub temu ne sme in ne more preprečiti, da obiskovalec tudi na tem območju neomejeno dostopa do morja oziroma jezera.

Vprašanje sicer ostaja, ali se bo z omenjenimi odločbami nekoliko shizofrena zgodba tudi končala. Inšpekcija za okolje in naravo je namreč zaradi enakih nepravilnosti že v letu 2008 ukrepala zoper Hotele Piran, Istrabenz Turizem, Rdeči križ Slovenije in Terme Krka.