Mladca sta na nizozemskih ravnicah skupaj s starejšim reprezentančnim kolegom Janom Tratnikom, zlatim fantom generacije U-23, utrjevala ugled slovenskega kolesarstva, ki ga zavidajo veliki narodi. Nosilca mladinske reprezentance, ki jo vodi Andrej Cimprič, sta bila tako močna, da bi le ob malce drugačnem razpletu lahko eden od njiju odnesel zlato. Katrašnik je namreč tip kolesarja Grega Bole, Mohorič pa nemara kar naslednik Janija Brajkoviča ali Tadeja Valjavca. Za obročnikom ima na vseh dirkah pol skupine. Na SP čez mesec dni na Nizozemskem bo imel nemara kar vse, tako se ga bodo bali. "V zadnjem obdobju sem zmagal na štirih močnih dirkah, zato sem vedel, da sem močan. Na kolajno v kronometru pa nisem računal," je priznal Matej Mohorič s kolajno z ure kolesarske resnice v roki.

"Skrivnost uspeha? To, da morata po vsakem treningu v ta klanec domov. Vedno govorim, da ne smeta nikoli počasi. To upočasnjuje mišice," je delček skrivnosti razkril njun klubski trener Matjaž Zevnik. O Mateju denimo le to, da pred in po treningu vsakodnevno pomaga na domači hribovski kmetiji, je odličnjak v srednji šoli, govori tri tuje jezike. In še prikupno mladenko je stiskal k sebi na veselici. Po zadnjem obročniku se pelje kot Peter Sagan. Sosed Gašper je bolj fant iz druge vrste, a razvoj lahko obročnik tako obrne, da bo svet pri njegovih nogah. Pri mladih upih se nikoli ne ve. Gašper Katrašnik, sin nekdanjega smučarskega tekača Milana, je aktualni slovenski prvak.

No, delček mozaika uspeha je tudi oprema. Velika želja Mateja Mohoriča, da bo nekoč profesionalec, je že pred časom prinesla tudi stike z Gorazdom Štangljem. Prav Novomeščanu in vztrajnosti trenerja Zevnika gre zasluga, da je Mohorič za EP dobil v izposojo kolo ekipe Astana. Zaradi logistike kar kolo Brajkoviča, s katerim je osvojil deseto mesto na kronometru v Londonu. "Bilo mu je kot ulito. Vrhunsko formo je sijajno izkoristil. Dokazal je, da zmore tudi v disciplini, ki velja za perfekcijo vrhunske tehnologije," je opisoval Zevnik, ki je pred dvema mesecema iz rok dolgoletnega prvega moža Franca Hvastije prevzel tudi vlogo direktorja kolesarskega kluba Sava.

Tudi tu je zapihal nov veter. Ob striženju sponzorskih sredstev je nujna nova strategija. Osnova bo delo z mladimi upi, na starejše se ne bodo več opirali. "Mohorič bo zagotovo nosilec članske ekipe v letu 2013. Moštvo bomo v razredu UCI kontinental obdržali in ohranili status profesionalne ekipe kljub obdobju, ko se sponzorska sredstva za šport krčijo. Od izkušenih bo ostal, če se bo tako odločil, le Vlado Kerkez," pravi Zevnik. Bojazni, da bo šla kranjska profesionalna ekipa Sava po poti jeseniškega hokeja in še katerega podobnega kolektiva, torej ni. Tudi po zaslugi fantov iz Podblice. Po drugi strani le v takih krajih na koncu besniške doline najbolj prepoznavnih športnikov Tadeja Valjavca in Vesne Fabjan prav s takimi dogodki kažejo, kako šport v najbolj posrečeni obliki utripa med ljudmi.