Strokovnjaki so mnenja, da je zdaj malo verjetno, da bi ljudje kmalu lahko uporabljali cepivo za preprečevanje izbruhov bolezni, ki jo nekateri opisujejo kot "najbolj zastrašujoč virus na planetu". Povzroča hudo mrzlico, žrtve pa krvavijo tako navzven kot tudi v telesu. Virus napade bela krvna telesca in žile, povzroči izpuščaje, rdeče oči, hude bolečine v trebuhu in bruhanje.

V zadnjih tednih je samo v zahodni Ugandi zaradi ebole umrlo najmanj šestnajst ljudi. Zdravljenja ni, virus pa ubije okoli 90 odstotkov tistih, ki se z njim okužijo. Prizadevanja za razvoj cepiva so bila financirana predvsem s strani ameriškega obrambnega ministrstva (Pentagon) in državnega inštituta za zdravje. Vlagala sta milijone dolarjev v znanstvene raziskave, predvsem pa ju je skrbelo, da bi virus lahko kdo zlorabil za biološko orožje.

Denar, sveta vladar

Rezultat tega je bilo več razvitih cepiv, ki so bila učinkovita na živalih. Dve podjetji, Sarepta and Tekmira, sta že začeli s poskusi varnosti svojih cepiv. Zaradi finančnih omejitev pa je ameriško ministrstvo za obrambo obema sporočilo, da od financiranja začasno odstopa.

Znanstveniki pravijo, da se je njihovo razumevanje virusa v zadnjem desetletju močno izboljšalo, toda možnosti za razvoj so odvisne od denarja, ki ga imajo na voljo. Gene Olinger z vojaškega inštituta za nalezljive bolezni je dejal: "Če se višina sredstev ne bi spreminjala, bi moralo biti cepivo na trgu v petih do sedmih letih. V zdajšnjih razmerah bi to lahko trajalo dvakrat ali trikrat dlje." V resnici pa je težko napovedovati, kdaj bi bilo cepivo lahko na voljo za komercialno uporabo. Zastavlja se celo vprašanje, ali bo do tega sploh prišlo.