Stres je v nagovoru izpostavil, da brez Cerkve ne bi bilo krščanske vere, saj se vera posreduje in ohranja samo v njej. "Preko nje nam dotekajo tolažba, moč in upanje, da lahko v težkih trenutkih vzdržimo in ostanemo zvesti," je dejal in poudaril, da je Cerkev naša mati, ki skrbi za našo vero in zvestobo Jezusu Kristusu, a tudi sama potrebuje našo sinovsko in hčerinsko vdanost in podporo.

Vendar so v članih Cerkve navzoči tudi grehi in nepopolnosti, je spomnil Stres in dodal: "Te nepopolnosti velikokrat močno čutimo in zaradi njih trpimo. Kljub temu pa Cerkev še vedno ostaja naša mati." Prav tako kot imamo eno samo mater in domovino, imamo tudi samo eno Cerkev. "Vsem trem dolgujemo sinovsko ali hčerinsko ljubezen in zvestobo, pa tudi skrb in odgovornost," je izpostavil nadškof.

"Kadar se katera koli od njih znajde v težavah, od svojih otrok upravičeno pričakuje, da ji bodo ostali zvesti in ji ne bodo obrnili hrbta. To ne pomeni, da si smemo zatiskati oči in ušesa pred tistim, kar ni prav. Pomeni pa, da smo v svojih sodbah dobronamerni, pošteni, pravični in resnicoljubni, da iščemo rešitve, da za Cerkev molimo, se v njeno delovanje zavzeto vključujemo z dobrimi deli in zanjo darujemo svoje trpljenje," je še pozval Stres, ki vir moči vidi v slogi in edinosti.

V solidarnosti akciji romarjem delili plastenke vode

Pojasnil je tudi, da Cerkev krepi in goji krščansko ljubezen do bližnjega in solidarnost z njim. Letos so na Brezjah pripravili posebno solidarnostno akcijo in vsakemu romarju podarili plastenko vode, ki mu je med slovesnostjo tešila žejo in ga spomnila, da ponekod po svetu ljudje ne morejo tako zlahka priti do vode. Darove kristjanov, ki jih bo zbral Romarski urad na Brezjah, bodo namenili za pomoč misijonarju na Malaviju Stanku Rozmanu pri kopanju vodnjakov.

V narodnem Marijinem svetišču na Brezjah se je do konca današnje osrednje slavnostne maše ob velikem šmarnu, ki je kot državni praznik dela prost dan, zbralo preko 5000 ljudi iz vse države. Na Brezje so se po podatkih redarjev Turističnega društva Brezje, ki so poskrbeli za parkiranje, pripeljali s približno 1700 avtomobili, kar je nekoliko več kot lani. Med zbranimi na slovesnem bogoslužju pa danes ni bilo vidnejših političnih predstavnikov.

Mnogim vernikom je romanje ali izlet na Brezje ob prazniku Marijinega vnebovzetja postala že tradicija, saj je v baziliki tudi slika Marije Pomagaj, ki naj bi glede na številna pričevanja že sredi 19. stoletja poskrbela za nekaj izrednih ozdravljenj romarjev. Čez dve leti bodo obeležili 200-letnico slike, ki jo je Leopold Layer naslikal leta 1814.

Na Brezjah Marijin praznik vsako leto obeležujejo tudi Romi, ki se pred velikim šmarnom podajo k Marijinim svetiščem. Na Brezjah kampirajo več dni, pripravijo procesijo z Marijino podobo, pridruži pa se jim tudi njihov župnik.

"Kot ljubimo lastno mater, ljubimo tudi Cerkev"

Mariborski nadškof Marjan Turnšek, ki je maševal na Ptujski Gori, je med drugim omenil, da Cerkev na Slovenskem "od znotraj in od zunaj pretresa marsikaj: nekateri iščejo v njej slabosti in škandale in jih seveda najdejo, drugi v njej trpijo, molijo in delajo dobro". V grešnosti svojih članov je Cerkev po njegovih besedah potrebna "kesanja, spreobračanja in evangeljskega prenavljanja, da ne bi bila v pohujšanje svetu". "Kot ljubimo lastno mater, ljubimo tudi svojo Cerkev," je pozval mariborski nadškof. V Cerkvi po njegovih besedah kljub njeni slabosti "deluje Kristusova moč, ki je moč ljubezni, ki je močnejša od smrti", Marija pa vsem članom Cerkve ostaja "znamenje trdnega upanja in tolažbe".

Murskosoboški škof Peter Štumpf je v nagovoru pri maši v Turnišču dejal, da pomanjkanje pokorščine ruši avtoriteto in uničuje red pravne države, v Cerkvi pa povzroča zmedo in pohujšanje. Po tem ko je v javnosti odmeval dogovor o umiku upokojenega nadškofa Alojza Urana v tujino, je Štumpf danes poudaril, da Cerkev sloni na papeževi avtoriteti, ki so jo deležni tudi škofje. "Škof se ne more ravnati po zahtevah javnosti, kdaj, kako in komu naj spregovori o perečih zadevah Cerkve in kako naj ukrepa," pravi škof in dodaja, da četudi nanj izvaja pritisk cela Slovenija, ne bo storil nečesa, kar ni v skladu z njegovo vestjo. Slovenski škofje so po njegovih besedah "v tem težkem trenutku za Cerkev na Slovenskem med seboj v polni edinosti, bratstvu in ljubezni".

Marija je upanje in tolažba

Celjski Škof Stanislav Lipovšek je pri maši v Petrovčah izpostavil, da je Marija upanje in tolažba potujočemu Božjemu ljudstvu. V času, ko se soočamo z zaskrbljujočimi pojavi in posledicami vsesplošne krize, je današnji praznik "znamenje, ki jasno govori, da na tem svetu niso samo problemi in tegobe, niso samo temine, ampak je na ta svet, v naše življenje posijala luč, ki še vedno sije. In ta luč je Jezus Kristus". Z nepravilnostmi in zlorabami znotraj Cerkve se je potrebno "resno soočati in vedno računati s tem, da Cerkev, družino Božjih otrok, sestavljamo ljudje, ki smo grešna bitja". Kot je dodal Lipovšek, je treba napake in grešna dejanja popraviti, za kar morajo poskrbeti ustrezne službe.

Tudi novomeški škof Andrej Glavan, ki je maševal v cerkvi na Zaplazu, se je dotaknil temnih oblakov gospodarske in finančne krize, ki je po njegovem v veliki meri posledica krize moralnih vrednot. Krizo v Cerkvi na Slovenskem "zaradi znanih problemov v Mariboru in Ljubljani" pa je škof pripisal hudobnemu duhu, ki se bori proti Kristusu in njegovi Cerkvi: "Dogodkov na Slovenskem ni mogoče razumeti drugače. Satan izkorišča resnične slabosti Cerkve in njenih sinov za boj proti zmagi Božjega kraljestva - kraljestva pravičnosti, miru in ljubezni. S svojim repom hoče narediti čim večjo zmedo in ugasiti čim več idealov v človeških srcih."

Kardinal Franc Rode, ki je popoldne maševal v Novi Štifti na Dolenjskem, je v nagovoru dejal, da Cerkev v ženi, ki je rodila Mesijo, spoznava Marijo, v njej vidi svojo mater, ki varuje in vliva upanje Božjemu ljudstvu. "Zadnja medijska nevihta ne bi smela zamajati našega zaupanja v Božjo zvestobo, ne bi nas smela pahniti v malodušje in pesimizem, ne bi nam smela vzeti vere v končno zmago resnice," je poudaril Rode. Med izzivi sedanjega časa je omenil obrambo človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, trdno zakonsko zvezo med možem in ženo kot osnovno družbeno celico in jamstvo za prihodnost naroda ter vzgojo in izobrazbo mladih.

Slovesno v Strunjanu

Maše in procesije z lučkami so po Sloveniji potekale že na predvečer praznika. Še posebej slovesno je bilo v Strunjanu, kjer letos obeležujejo 500 let, odkar se je Marija prikazala dvema čuvajema vinogradov in jima naročila, naj obnovijo njeno cerkev. Stres je na sinočnji slovesnosti v Strunjanu poudaril, da moramo še bolj skrbeti za to, da se ne bi podirali naša notranja cerkev, naša vera in naša pripadnost Cerkvi. "To želimo popraviti in utrditi vsakokrat, ko pridemo sem na ta milostni kraj in to je tudi danes naš namen, za katerega bomo še posebej molili," je dejal ljubljanski nadškof.

Oglejte si foto galerijo z dogodka v Strunjanu.

Obenem je poudaril tudi pomen vere in pri tem kot zgled postavil Marijo, ki je prestala "najhujšo preizkušnjo" - gledala je namreč trpljenje svojega sina na križu. Kot pravi Stres, se šele v preizkušnjah izkažeta naša vera in zaupanje v Boga, ravno Marija pa je postala "učiteljica v veri, zaupanju in ljubezni, ki nikoli ne mine". "V teh težkih časih, v katerih živimo, je to najpomembnejše in nenadomestljivo sporočilo. Kar danes najbolj potrebujemo, je zaupanje," je poudaril Stres in dodal, da nam to zaupanje daje ravno vera.