Prvak DeSUS navaja, da je ministrstvo za finance na sejah vlade dvakrat predstavilo osnutek proračuna, ki je vseboval nov varčevalni zakon.

"Ministrstvo za finance je na nek način želelo predlagati nek nov zakon za uravnoteženje javnih financ, pa sem temu na vladi nasprotoval," je dejal za TV Slovenijo. Ta bi bil po besedah Erjavca podoben prvemu varčevalnemu zakonu in bi torej med drugim znova zniževal pokojnine.

DeSUS je proti, Erjavec pa napoveduje, da če se bo to zgodilo oziroma, če se bo "rezalo na socialnem področju in zniževalo pokojnine, stranke DeSUS pri tem ne bo zraven". V DeSUS bodo po besedah Erjavca v tem primeru začeli vse postopke glede tega, ali bo stranka še sodelovala v koaliciji. Erjavec je sicer zvečer v pogovoru za TV Odmeve povedal, da so se na zadnji seji vlade dogovorili, da se v novih varčevalnih ukrepih pokojnin ne bodo dotikali, prav tako ne socialnega področja.

Zaradi nasprotovanja DeSUS in nezadovoljstva nekaterih ostalih članov vlade, naj bi ministrstvo po poročanju televizije pripravilo novo verzijo osnutka proračuna.

Vlada je sicer pred kratkim na svoji spletni strani zapisala, da bo za zagotavljanje finančne vzdržnosti in spodbujanje gospodarske rasti predvidoma jeseni sprejela že tretji paket varčevalnih ukrepov.

Preberite še:

Upokojenci nasprotujejo zlatemu fiskalnemu pravilu in državnemu holdingu, protesti niso izključeni