"Revizijo zgodovine z namenom skrivanja kolaboracije z naci-fašističnim totalitarizmom"

V izjavi, ki jo je danes sprejel kolegij Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB za vrednote NOB), je zapisano, da je bil boljševiški totalitarizem med drugo svetovno vojno v protinacističnem zavezništvu z zahodnimi demokracijami. Zato enačenje vseh totalitarizmov pomeni "revizijo zgodovine z namenom skrivanja kolaboracije z naci-fašističnim totalitarizmom", je zapisano v izjavi, pod katero je podpisan predsednik zveze Janez Stanovnik.

ZZB NOB ne bo proslavljal dneva spomina žrtev totalitarnih režimov

Krvavi okupatorski fašizem in nacizem sta med drugo svetovno vojno namenila slovenskemu narodu uničenje, potujčenje ali razselitev, poudarja Stanovnik in dodaja, da o komunističnem totalitarizmu lahko govorimo le v prvem desetletju po drugi svetovni vojni, pozneje pa ne več. Bili smo namreč v svet odprta družba, z množičnim samoupravljanjem in visoko stopnjo socialne varnosti, pravi Stanovnik, zato za ZZB "enačenje totalitarizmov ne pride v poštev, ker so neprimerljivi v času in prostoru".

Ideološka pristranskost na liniji antikomunizma in narodne delitve

Za Stanovnika je ob tem "neprijetna" tudi informacija, da bo prireditev ob spominskem dnevu pripravil Študijski center za narodno spravo, saj da je ta izrazito ideološko pristranski na liniji antikomunizma in narodne delitve. Kolegij ZZB za vrednote NOB je sicer proslavljanje omenjenega spominskega dneva zavrnil na današnji seji.

Ivo Vajgl: "Vlada države, ki je v resni krizi, bi se lahko ukvarjala z drugačnimi temami, kot so zgodovinske"

"Sklep o razglasitvi spominskega dne in najava organizatorja prireditve nedvomno spadata v cvetober sedanje desničarske ideološke ofenzive, s pridihom sprevračanja zgodovine, zmagoslavja premagancev, rehabilitacije kolaboracije ter diskvalifikacije ali celo kriminalizacije NOB in socialistične ureditve", je zapisal Stanovnik.

Obeleževanje spomina na žrtve totalitarnih režimov še posebej pomembno v času krize

Študijski center za narodno spravo pa je že v petek v sporočilu za javnost poudaril, da je Slovenija edina evropska država, ki je v 20. stoletju doživela vse tri velike totalitarizme - fašizem, nacizem in komunizem. Zato je po njihovem prepričanju prav, da se z obeležitvijo tega dneva spominjamo naše preteklosti.

V centru menijo, da je obeleževanje spomina na žrtve totalitarnih režimov še posebej pomembno v času krize, ko upada zaupanje v institucije pravne države in demokracije. Kot so zapisali, si moramo vsi prizadevati, da se časi, ki so povzročili toliko gorja slovenskemu narodu, ne bi nikoli več ponovili.

Tanja Lesničar Pučko o 23. avgustu: "Upam, da se Janševa vlada zaveda, da je sebe postavila pod vprašaj"

Letošnja prireditev ob omenjenem dnevu spomina bo sicer potekala 27. avgusta v Mekinjah pri Kamniku, kjer se bodo spomnili 70. obletnice začetka prisilne mobilizacije slovenskih fantov v nemško vojsko. Prireditev bo pripravil Študijski center za narodno spravo.

Vlada je 23. avgust kot evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov razglasila na dopisni seji 8. avgusta, s čimer je sledila resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je Evropski parlament sprejel aprila 2009.