V stranki so k odstopu z vseh funkcij tako na državni kot lokalni ravni pozvali tiste člane, ki so na majskih volitvah v Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije kandidirali na listah Kmečka lista - Društvo za razvoj kmetijstva in podeželja, Forum za kmetijstvo in podeželje SDS ter Kmečko društvo Nova Slovenija. V domeno SLS pa naj bi po poročanju medijev spadala Slovenska kmečka zveza.

Žerjav je v današnjem pogovoru dejal, da če se je nekdo zavestno odločil za kandidaturo "nekje drugje", je to njegova zavestna odločitev in dodal, da "ne bo za njegovo neodgovorno delo odgovarjala SLS". Hkrati je poudaril, da so še pred volitvami "imeli dogovor, kako se bodo zadeve odvijale".

V stranki sicer niso pojasnili, koliko njihovih članov naj bi dobilo poziv vodstva stranke k odstopu z vseh funkcij, mediji pa poročajo, da je teh članov okoli 30. Med njimi je tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, ki je obenem tudi predsednik občinskega odbora SLS v Ivančni Gorici. V pogovoru je dejal, da sam ne namerava storiti ničesar in dodal, da se po aktih zbornice in zakonu politika ne bi smela vmešavati v nevladno organizacijo.

Kot je pojasnil, lahko po zakonu v organe zbornice kandidirajo društva, združenja ter podjetja in organizacije s področja kmetijstva. Politika pa je po njegovih besedah ta zakon obšla in znotraj političnih strank ustanovila društva, ki so lahko kandidirala v zbornico.