Podatki so sicer boljši od pričakovanj analitikov, ki so za drugo četrtletje Nemčiji napovedovali 0,2-odstotno rast, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je danes objavil nemški statistični urad, so pozitivni impulzi prišli iz zunanje trgovine in zasebne potrošnje. Po prvih podatkih se je izvoz nekoliko bolj povečal kot uvoz. Domača potrošnja je bila višja kot v prvem četrtletju. Ta rast je lahko kompenzirala padec pri investicijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Absolutno," je na vprašanje, ali lahko govorimo o ohlajanju evropskega gospodarskega motorja, odgovoril Masten in dodal: "Industrijski indikatorji so negativni že več kot pol leta. Tako, da tu ne moremo govoriti o ničemer drugem, kot o ohlajanju."

Glede na lansko drugo četrtletje se je nemški BDP povečal za 0,5 odstotka. Ob upoštevanju števila delovnih dni, letos je bil v četrtletju en delovni dan manj, je rast znašala en odstotek, še navaja dpa.

Medtem ko so mnoge države evrskega območja na robu ali že v recesiji, nemško gospodarstvo še raste, in sicer, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, predvsem po zaslugi strukturnih reform, ki jih je sprejela pred leti. Vendar pa se ob slabšem stanju evropskih partneric tudi rast nemškega izvoza upočasnjuje in nekateri analitiki menijo, da bi se lahko ustavila tudi rast nemškega gospodarstva.

Ničelna gospodarska rast Francije je pozitivno presenečenje

Ničelna gospodarska rast, ki jo Francija beleži tretje četrtletje zapored, je pozitivno presenetila analitike, ki so napovedovali, da se bo BDP na četrtletni ravni skrčil za 0,1 odstotka.

Na letni ravni je Francija zabeležila 0,3-odstotno krčenje gospodarstva, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Velike slike tu ne smemo izgubiti, saj podatki nikakor niso optimistični," je za Dnevnik.si današnje podatke komentiral ekonomist z ljubljanske Ekonomske fakultete in dodal: "Razlike med 0,2-odstotno (gospodarsko, op.a.) rastjo on padcem z isto močjo praktnično ni, vsi indikatorji so relativno slabi."

Država se tako še vedno izogiba recesiji, o kateri je mogoče v teoriji govoriti, ko se bruto domači proizvod (BDP) skrči dve četrtletji zapored. Je pa socialistična francoska vlada že minuli mesec znižala napoved gospodarske rasti za letos, in sicer z 0,4 na 0,3 odstotka. Za prihodnje leto je napoved oklestila z 1,7 na 1,2 odstotka.

Obseg novogradenj manjši za 14 odstotkov

Kriza območja evra je v Franciji močno prizadela gradbeništvo in avtomobilsko industrijo. Obseg novogradenj se je med aprilom in julijem glede na enako obdobje lani zmanjšal za 14 odstotkov, prodaja avtomobilov pa se je v tem obdobju skrčila za sedem odstotkov.

Oba sektorja sta zelo pomembna za delovna mesta. Težave, s katerimi se soočata, so zato v Franciji zvišale stopnjo brezposelnosti.

Brezposelnost je v drugem največjem gospodarstvu v območju skupne evropske valute že skoraj desetodstotna, pet odstotkov ljudi pa jih dela manj, kot bi si želeli.

Francija je iz zadnje recesije izšla spomladi 2009, njeno gospodarstvo pa od tedaj še išče pravi zagon, saj se je dolžniška kriza območja evra močno povečala.

Območje evra z 0,2-odstotnim padcem BDP

Bruto domači proizvod (BDP) se je tako v državah evrskega območja kot v celotni EU v drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim trimesečjem skrčil za 0,2 odstotka. V medletni primerjavi je gospodarska dejavnost v območju evra upadla za 0,4 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 0,2 odstotka.

Podatki so v skladu s pričakovanji analitikov, sledijo pa gospodarski stagnaciji v obeh območjih v prvih treh mesecih leta. V primeru še enega četrtletja s krčenjem BDP bosta tako območje evra kot širša unija znova pristali v recesiji, ki se ji je območje skupne valute v zadnjih trimesečjih kljub drugačnim napovedim uspelo izogniti.

Gospodarsko sliko v območju skupne valute kvarijo predvsem t.i. ranljive članice, kot so Italija, Španija, Portugalska in Grčija.

Italija je tako v drugem trimesečju na četrtletni ravni na primer zabeležila 0,7-odstotni upad BDP, na letni ravni pa se je gospodarstvo skrčilo za 2,5 odstotka.

Masten meni, da "je Italija imela šibko okrevanje že prej, tako da današnji podatki ne presenečajo. Uvedba varčevalnih ukrepov in reform je edini način, da si država povrne ugled v Evropi in svetu."

V Španiji je gospodarska dejavnost v primerjavi s prvim trimesečjem upadla za 0,4 odstotka, v primerjavi z drugim četrtletjem lani pa za odstotek. Slovenski statistični urad bo podatke za drugo četrtletje objavil konec meseca.