Na skupščini družbe v Ljubljani je bilo danes zastopanega 78,68 odstotka kapitala. "Skupščina je z vsemi oddanimi glasovi za potrdila predlagan sklep, kot je bil objavljen," so še zapisali v družbi. Kot je sicer razvidno iz sklica skupščine, bo družba za izvedbo povečanja osnovnega kapitala izdala nove delnice.

Za 200 evrov terjatve nova delnica

Pripadajoči znesek osnovnega kapitala na eno kosovno delnico bo okoli 41,73 evra. Vsak upnik, ki bo za namen povečanja osnovnega kapitala prenesel svojo navadno ali zavarovano terjatev na družbo, bo za en evro terjatve pridobil 0,005 kosovne delnice oz. za 200 evrov terjatve eno novo delnico.

Družba namerava izdati toliko delnic, kolikor jih bodo upniki vpisali in vplačali s prenosom terjatev. Rok za vpis in vplačilo novih delnic bo en mesec po objavi poziva upnikom.

Najnižji skupni znesek navadnih ali zavarovanih terjatev, ki jih morajo upniki prenesti na družbo kot stvarni vložek, da bi bilo mogoče uspešno uresničiti dolžnikovo finančno prestrukturiranje, je 2,5 milijona evrov.

V prisilni poravnavi priznanih za 206 milijonov terjatev

Gradis skupina G, ki je v prisilni poravnavi od 16. aprila letos, je upnikom v načrtu finančnega prestrukturiranja ponudil bodisi omenjeno konverzijo terjatev v kapital ali 54-odstotno poplačilo najkasneje v štirih letih od pravnomočno potrjeno prisilne poravnave. V prisilni poravnavi je bilo priznanih za 206,43 milijona evrov terjatev.

Vodstvo Gradisa skupine G - predsednik upravnega odbora je Uroš Ogrin, ki ima v družbi 39,85-odstotni lastniški delež - je v načrtu finančnega prestrukturiranja sicer ocenilo, da obstaja najmanj 50-odstotna verjetnost, da bo mogoče uspešno izvesti prisilno poravnavo in s tem uspešno izvesti finančno prestrukturiranje družbe.