Letalska družba, ki po svetu zaposluje več kot 115.000 ljudi in s svojimi 361 letali prepelje več kot 65 milijonov potnikov na leto, je že pred štirimi leti postala pozorna na prodorno slovensko vinsko klet, v kateri pridelujejo vino iz grozdja, ki je dozorelo v okolici Maribora, Gornje Radgone in Ljutomersko-Ormoških goricah. "Vsako leto smo to družbo obveščali o naših uspehih in prejetih priznanjih na vinskih ocenjevanjih, njihovi sommelierji so nas tudi redno obiskovali na vinskem sejmu v Düsseldorfu," se spominja Flakus.

Vedno jih je najbolj navdušil šipon, štajerski vinski posebnež, ki najbolje uspeva prav v jeruzalemskih vinogradih in je tudi odgovoren za žlahtnost slovitih madžarskih sladkih vin iz Tokaja. Z njim je Flakus ustvaril belo zvrst, v kateri šiponu delata družbo še sivi pinot in renski rizling. Lufthansini pokuševalci so ocenili, da so zdaj našli pravo vino za svoje prvorazredne potnike.

Sicer pa se v vinski hiši Dveri Pax zoper krizo bojujejo s pravimi "zdravili" - ne z varčevanjem, odpuščanjem in zapiranjem (finančnih) pip, temveč z naložbami. V Jarenini so že položili temeljni kamen za gradnjo novega objekta za skladiščenje in zorenje mirnih in penečih vin. Investicija je ocenjena na 1,2 milijona evrov, prihodnjo leto pa se bodo lotili prenove spomeniško zaščitenega Jareninskega dvora. Že to jesen bodo v središču Maribora, v novem poslovnem centru Slavija, odprli vinoteko, v katerih bodo stregli vina sedmih štajerskih vinarjev. Kmalu naj bi podoben lokal uredili tudi ob Ljubljanici v starem mestnem jedru slovenske prestolnice.