Družinski Kinobalon je ime otroškega in mladinskega programa, ki ob koncih tednov ponuja na ogled filme in brezplačne delavnice za najmlajše, drugi del programa pa sestavlja Šolski Kinobalon, ki je na voljo izobraževalnim ustanovam vse leto. Petra Slatinšek, vodja programa Filmska vzgoja in program za otroke in mlade Kinobalon, poudarja, da je film "resda lahko zabaven učni pripomoček, vendar je predvsem umetnost, ki lahko ključno pripomore k otrokovemu in mladostnikovemu razvoju kritičnega mišljenja, estetskega čuta in ustvarjalnih sposobnosti". O kakovosti programa Kinobalon poleg odziva občinstva priča tudi nagrada Europa Cinemas za najboljši program za otroke in mlade 2010 ter sodelovanje na letošnjem seminarju v Ciudadu de Mexicu z naslovom Gledalci prihodnosti (The Public of the Future), kjer se je "spet pokazalo, da ima Kinodvor pri oblikovanju programa za otroke in mlade poglobljen pristop pri naslavljanju te ciljne skupine".

Namen Kinobalona je ponuditi filme različnim starostnim skupinam, pri izbiri filmov pa imata glavno vlogo žanrska raznovrstnost (program vsebuje animirane, igrane in dokumentarne filme) ter vsebinska raznolikost. Do konca poletja so v Kinobalonu pripravili še dve premieri, in sicer animirana celovečerca Ferdo Krota in Loti in skrivnost mesečevega kamna, oba sinhronizirana v slovenščino.

Kako se ubraniti nasilneža

Danski režiser Peter Dodd je kot animator sodeloval pri filmu Fantastic Mr. Fox (2009) Wesa Andersona in pri filmih Tima Burtona Corpse Bride (2005) ter Frankenweenie (2012), Ferdo Krota (Orla Frosnapper, 2011) pa je njegov prvi celovečerec. Gre za priredbo istoimenske knjige za otroke, ki jo je leta 1969 napisal pisatelj Ole Lund Kirkegaard, eden najbolj priljubljenih avtorjev otroške in mladinske literature na Danskem. Dodd je povedal, da je želel s filmom poustvariti atmosfero knjige, ki ga je očarala v otroških letih, likovna zasnova filma pa se je v veliki meri opirala na ilustracije v omenjeni knjigi. Določene karakteristike likov je s tehniko 3D-animacije še poudaril in na tak način ustvaril prepričljive junake, ki skozi odlično animacijo in glasovne interpretacije oživijo na velikem platnu. Osrednji lik filma je desetletni Viktor, ki mora ugotoviti, kako naj se zoperstavi "največjemu in najneumnejšemu nasilnežu v mestu", Ferdu Kroti. Četudi se družinski film (namenjen je otrokom od 9. leta starosti dalje) loteva resnih tem, v njem ne manjka humorja, ob tem pa na domiseln način pokaže otrokom, kako se mora vsakdo postaviti zase in ob tem poskrbeti tudi za svoje bližnje.

Pravljično popotovanje

Precej drugačen svet pričara celovečerni animirani film Loti in skrivnost mesečevega kamna (Lotte ja kuukivi saladus, 2011) uveljavljenih estonskih režiserjev Heikija Ernitsa in Janna Poldme. Loti je priljubljena filmska junakinja, ki je začela svojo kariero v televizijski nanizanki Lotijino potovanje na jug (Lotte reis lounamaale, 2000). Sledil je celovečerni animirani film Loti iz Izumiteljske vasi (Leiutajateküla Lotte, 2006), muzikal Detektivka Loti je na gledališkem odru doživel premiero leta 2009, lani je režiserski tandem Ernits-Poldma posnel že omenjeni film Loti in skrivnost mesečevega kamna, gledališka igra Loti v vesolju pa bo premierno uprizorjena do konca letošnjega leta. Priljubljenost antropomorfne psičke scenarist in režiser Poldma razlaga takole: "Loti daje otrokom občutek varnosti. To ni tista varnost, ki jo otrokom dajejo junaki z nadnaravnimi sposobnostmi, s katerimi premagajo še enega okrutnega sovražnika. Občutek varnosti, ki ga pri otrocih ustvarijo filmi o Loti, temelji na dejstvu, da bi mladi gledalci radi obiskali Izumiteljsko vas in se podali na dogodivščine skupaj s psičko. Izumiteljska vas ni oddaljen in nedostopen pravljični svet, temveč gre za svet, ki ga otroci poznajo iz svojega življenja. Edina razlika je, da je svet na filmu nekoliko zanimivejši in bolj fantazijski."

V tokratni inkarnaciji se Loti skupaj s stricem Klausom (starim, izkušenim popotnikom) odpravi na potovanje, na katerem srečata zanimive like (kot sta na primer zajca s tremi ušesi). Na poti pa se Loti, poleg povsem praktičnih, s potovanjem povezanih stvari, od strica nauči tudi nekaj življenjskih modrosti.

Dodelana kombinacija risane in 3D-animacije na platnu ustvari prepričljiv fantazijski svet, v katerem se stilizirani liki izrišejo na realističnem ozadju, polnem dodelanih detajlov, kot so ogenj, dežne kaplje in zvezdno nebo. Film na tak način ponudi občinstvu (namenjen je otrokom od 5. leta starosti dalje) vizualno zanimiv svet, stric Klaus pa jih poduči, da je "vse mogoče" in da si je treba "življenje narediti razburljivo".