Dvaindvajsetletni kolesar Radenske je namreč v najlepšem slogu z naslovom celinskega prvaka v kategoriji mlajših članov obrnil potek kariere, ki mu že po statistiki dvotretjinske verjetnosti obeta uspešno profesionalno kariero. Ne samo ker je ponovil dosežek Ljubljanskega leva Zorana Klemenčiča izpred 14 let. Vse je nekako v slogu vzdevka Syuk (tako ga sam zapiše), ki v idrijskem narečju pomeni zasukati, obrniti.

Jan Tratnik - Syuk je namreč v izjemnem slogu na 175 kilometrov dolgi dirki obrnil vse evropske mlade upe. In to praktično sam z napadalnim slogom. Bežal je zadnjih 35 kilometrov dirke in mu je v dvoboju na koncu uspelo premagati še Latvijca Flaksisa, čeprav so bili zasledovalci skoraj uro v vidnem polju. "To je edini način, da lahko zmagam. Ne v sprintu, ne v strm klanec, pač pa z napadalnostjo, ko je vsem težko. Letos sem kar nekajkrat poskusil, a se ni izšlo. Kot se pogosto na tak način ne. A tokrat se je. Še Latvijca sem ugnal, čeprav je bil zadnje tri kilometre v zavetrju. Zmagal sem zasluženo," je opisoval razplet v slogu olimpijskega zmagovalca Kazahstanca Vinokourova.

Tratnikova kariera kolesarja je metrska. Na kolo je sedel zelo pozno kot sosed Boruta Božiča, a hitro zablestel. Lani je že izkusil elitni profesionalizem v belgijski ekipi Quick.step, a je moral po letu dni narediti korak nazaj pod okrilje vrhunskega brusilca talentov Marka Polanca. "Priložnost v ekipi ProTour je verjetno zares prišla prezgodaj. Vendar nič ni bilo zaman. Med elito sem se veliko naučil, dobil izkušnje, ki so mi pomagale do nove potrditve. Tudi to na Nizozemskem je bilo del tega. Nikoli ne smeš popuščati, je eno od pravil," pravi Tratnik, ki je po uspehu dobil kopico čestitk. Seveda najprej od soseda Boruta Božiča: "Idrija že slavi!" Več sta si povedala na regeneracijskem treningu.

Čestitke so pošiljali tudi belgijski kolegi, tudi Tom Boonen. Tisti Drvar, ki je letos slavil veliki trojček klasik Flandrijo, Wevelgem in Pariz-Roubaix. Nanj so se spomnili tudi veliki šef belgijske ekipe Patrick Lefevere in spremljevalno osebje s športnimi direktorji in zdravnikom. "Ali se bom vrnil ravno v Omega-Quick.step, še ne vem. Odločeno bo v mesecu dni. Že po tem, koliko oglednikov je bilo na evropskem prvenstvu, pa je jasno, da je to dobra referenca," pravi. Stike mu ureja menedžer Paul De Geyter, ki zastopa tudi taka imena, kot so Boonen, Cancellara, Rogers, Farrar... No, če je Marko Kump pred dnevi podpisal pogodbo z ekipo Saxo Bank-Tinkoff, njegovega moštvenega kolega pri Radenski Jana Polanca pa že čakajo v ekipi Lampre, potem je jasno, na kakšnem nivoju je razvoj mladih kolesarjev v Sloveniji. Le korak zadaj so bronasti mladinec na EP Matej Mohorič, četrti Gašper Katrašnik...