V stranki so pojasnili, da so k odstopu s funkcij pozvali tiste člane, ki so na majskih volitvah v Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije kandidirali na listah Kmečka lista - Društvo za razvoj kmetijstva in podeželja, Forum za kmetijstvo in podeželje SDS ter Kmečko društvo Nova Slovenija.

Po poročanju medijev naj bi omenjene pozvali tudi k razmisleku o odhodu iz stranke, česar pa danes v SLS niso želeli komentirati. Razložili so, da je dopis interne narave, zato ostalih podrobnosti ne bodo pojasnjevali. Mediji sicer navajajo, da je članov, pozvanih k odstopu, okoli 30.

V SLS sicer svojo odločitev utemeljujejo z besedami, da zavračajo prakso po načelu "malo tu - malo tam". Ob tem dodajajo, da se zavzemajo za spoštovanje internih etičnih načel. V ta namen so leta 2010 tudi sprejeli svoj interni kodeks etičnega ravnanja.

Poziv k odstopu prejel tudi predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice

Poziv vodstva SLS k odstopu z vseh funkcij v stranki je prejel tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, kar je danes tudi potrdili. Zupančič, ki je tudi predsednik občinskega odbora SLS v Ivančni Gorici, pravi, da sam ne namerava storiti ničesar.

Zupančič pa je razložil, da lahko po zakonu v organe zbornice kandidirajo društva, združenja ter podjetja in organizacije s področja kmetijstva. Politika pa je po njegovih besedah ta zakon obšla in znotraj političnih strank ustanovila društva, ki so lahko kandidirala v zbornico. "Šlo je za bypass potezo političnih strank," je dodal Zupančič.

Ob tem je poudaril, da sam ni bil nikoli član Slovenske kmečke zveze, kot je dejal, tudi večina njegovih kolegov ne. Zato se mu zdi nesprejemljivo, da se k odstopu poziva nekoga, "ki ni nikoli bil član strankinega društva". Dodal je, da se po aktih zbornice in zakonu politika ne bi smela vmešavati v nevladno organizacijo.

Zupančičev cilj je poenotenje

Se pa kljub temu Zupančiču ne zdi, da bi stranke med seboj tekmovale za prevlado znotraj zbornice. Razložil je, da je svet zbornice sestavljen iz 56 članov, pravne osebe pa imajo 13 predstavnikov. Hkrati je poudaril, da je njegov cilj čim večje poenotenje vseh, ki delujejo na področju kmetijstva in da so njihovi problemi bistveno večji "kot pa ta politična namigovanja, ki se zdaj pojavljajo". Zato pismo vodstva stranke označuje za neresno in neodgovorno, sploh glede na to, kakšne težave še čakajo slovensko kmetijstvo in gospodarstvo v prihodnosti.

Tudi v zbornici so v izjavi za javnost, ki so jo objavili na spletni strani, poudarili, da je zbornica avtonomna, nepolitična in strokovna organizacija za varovanje interesov kmetijstva, gozdarstva in ribištva. Za zastopanje interesov svojih članov pa mora biti zbornica neodvisna in samostojna pri odločanju, menijo.

Kot pravijo, je njihovo osnovno poslanstvo zadovoljen član ne glede na njegovo politično pripadnost, zato pričakujejo, da bo politika to poslanstvo razumela in pomagala pri njegovem uresničevanju.

Status SLS sicer predvideva, da se člana iz stranke lahko izključi, če huje krši statut, deluje v nasprotju s programom stranke ali kodeksom, oziroma če s svojim delom, javnim nastopanjem ali drugim ravnanjem stranki povzroči politično ali materialno škodo.

Preberite še:

SLS Radovana Žerjava se želi odkrižati neposlušnih članov