Potezo so pozdravile številne angleške in ameriške glasbene založbe ter filmske produkcijske hiše. Te so zaradi piratstva in tako imenovane "peer to peer" tehnologije (P2P) najbolj na udaru. Google so glasbena in filmska podjetja v preteklosti že opozarjali, očitali so mu, da se premalo bojuje proti piratstvu.

Zagovorniki Googlove spremembe so povedali, da je težava v tem, da vedno, ko iščeš pesem, film, izvajalca, se pojavi veliko strani z nezakonitimi vsebinami. Tako težje najdeš spletni prostor, kjer bi si lahko prenesel zakonito različico datotek na računalnik.

Z naslednjim tednom bo Google preverjal strani glede na količino veljavnih avtorskih odstranitvenih obvestil. To pomeni, da bo spletni velikan evidentiral število prošenj, ki jih bodo prejeli od lastnikov avtorskih pravic in pristojnih organizacij za odstranitev informacij. Več obvestil bo stran dobila, slabše bo locirana pri zadetkih.

Glasbena in filmska indistrija pozdravljajo odločitev

Odločitev Googla so že pozdravili številni predstavniki glasbenih založb in filmskih produkcijskih hiš. Predstavnik britanske fonografske organizacije (BPI) Geoff Taylor je povedal, da je v preteklosti nastalo veliko nesoglasij o nezakonitih datotekah glasbe. Kot je povedal, se je BPI od nekdaj potegoval, da bi spletne strani z nezakonitimi vsebinami bile rangirane nižje. "Uporabniki samodejno pričakujejo, da so višje locirani zadetki v skladu z zakonom. Zato bomo skrbno spremljali kakšne učinke ima omenjena sprememba v praksi. Prav tako bomo spodbujali ostale spletne brskalnike, da bodo storili enako," je povedal Taylor.