Novi zagon punk rock scene

Pred lansko izvedbo Punk Rock Holiday je po mnenju organizatorja Andreja Sevška v Sloveniji in njenih sosednjih državah zevala velika praznina, kar zadeva večje koncerte in večdnevno dogajanje v okvirih tega glasbenega žanra. Mednarodna odmevnost prve edicije je po njegovem mnenju "letos opazno sprovocirala interes številnih večjih bendov, ki so si tokrat zaželeli nastopanja v Sloveniji. Ta uspeh je dal nov zagon vsej punk rock sceni, od ljubiteljev te zvrsti do številnih domačih zasedb, ki so končno dobile svoj festival, s katerim se identificirajo in občutijo veljavo." Pred tem se je namreč kopičilo število izvajalcev, medtem ko je bilo občinstvo zaradi revne ponudbe vse bolj zdesetkano, a se je s prvo izvedbo festivala že opazno reaktiviralo. Letos bo obratoval tudi tako imenovani Beach stage, na katerem se bodo predstavili izključno slovenski bendi, ki si bodo na tak način nabirali nove oboževalce in upali, da jih bo opazil agent katere od velikih nastopajočih skupin.

Če sta lani nekoliko izstopala predvsem dva benda, NOFX in Bad Religion, je letošnji nabor prepoznavnih skupin precej širši, pokritih pa je tudi več struj znotraj žanra. "Tokrat gostimo najbolj kakovosten otoški punk bend, trenutno najboljšo evropsko ska punk skupino, velikane newyorškega hardcora in še kup drugih ameriških zasedb, ki so nepogrešljive na velikih tovrstnih festivalih. Pevec ska punk banda Mad Caddies je občudoval naš reklamni plakat z imeni nastopajočih in bil navdušen, da so tudi na dnu zapisani 'hudi' bendi," se pohvali motor organizacijske ekipe, ki je prepričan, da kakovostnega festivala ne oblikuje ena zvezda, temveč skupek dobrih glasbenikov.

Kljub temu priznava, da se je bilo pri sestavi programa treba precej ozirati na finančne omejitve, zaradi česar si je festival lahko privoščil le tiste neevropske zasedbe, ki se zavoljo turnej zadržujejo v bližnjih krajih. A vseeno bodo na odru obiskovalce pričakali velikani, kot so kalifornijski Good Riddance, The Toy Dolls, znani po zabavnih performansih, Anti-Flag, ki s seboj prenašajo številna politična sporočila, ska punkerji The Slackers, hardcore legende 7 Seconds ali Newyorčani Sick of it All. Poleg številnih drugih zasedb bodo nastopili denimo še MxPx, ki v punk rock vnašajo melodičnost, The Locos, ki si frontmana delijo s slavnimi Ska-P, ljubitelje keltskega punka pa bodo razveselili Čehi Pipes and Pints ali domačini Happy OI' McWeasel.

Skakanje v reko in med občinstvo

Festival je, kot pove ime, koncipiran kot počitnice, saj obiskovalcem priskrbi brezplačno štiri- do šestdnevno kampiranje v čudovitem okolju, kjer se ponuja možnost številnih aktivnosti. "Namesto da plačaš kamp nekje ob morju, si šotor postaviš v Tolminu in za praktično isto ceno lahko obenem prisluhneš še številnim koncertom, se osvežiš v sotočju dveh rek ter preživiš čas z mednarodno druščino enako mislečih," poudarja Sevšek. Najlepša lokacija daleč naokoli, kakor jo sam poimenuje, pa skriva tudi pasti, saj imajo organizatorji številne težave z zasebnimi lastniki nekaterih parcel in objektov, zaradi česar obstaja možnost, da bo tudi Punk Rock Holiday, tako kot nekateri drugi festivali, ki so na tej lokaciji zrasli pred njim, naslednje leto pobegnil drugam.

Kakor koli, podlaga tokratne izvedbe je prelepa narava, izvrsten program in še več družabnosti, saj se organizatorji trudijo zanetiti pristno klubsko ozračje, kamor spada tudi neomejena interakcija med bendi in občinstvom. Tako bo letos padla ograda med odrom in prostorom za obiskovalce, ki so jo lani zahtevali bendi kova Bad Religion, zaradi česar se obetajo kultni skoki nastopajočih med občinstvo.