Pomen finalne košarkarske tekme je dokazal obisk na tribunah dvorane North Grenweech Arena, kjer so tekmo pospremili predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, člani španske kraljeve družine, londonski župan Boris Johnson, olimpijski ambasador nogometaš David Beckham, ameriški filmski zvezdnik Arnold Schwarzenegger in številni drugi, ki so se iz dvorane nato preselili na sklepno prireditev. Na začudenje vseh pa dvorana tokrat ni bila razprodana.

Američani so proti Španiji pričakovali težko tekmo, a vendarle gotovo niso računali, da bodo vprašanje o zmagovalcu rešili šele v zadnjih minutah obračuna. LeBron James, ki je postal šele drugi košarkar po Michaelu Jordanu, ki je v istem letu osvojil naslov prvaka NBA, najbolj koristnega igralca (MVP) rednega dela in finala najmočnejše lige na svetu ter olimpijsko zlato, je z zabijanjem in trojko dve minuti pred koncem prednost ZDA dvignil na devet točk (102:93) in tako zapečatil usodo Špancev. Zvezdnik NBA moštva Miami Heat je po zadnjem zvoku sirene objel trenerja Mika Krzyzewskega, ki je napovedal slovo od selektorskega stolčka, v dvorani v Londonu pa je simbolično začela igrati uspešnica Bruca Springsteena Born in the USA.

Odbojkarsko zlato Rusiji

Brazilska odbojkarska reprezentanca je v tretjem nizu že servirala za zlato kolajno, toda ruski reprezentanci je uspel izjemen preobrat za 3:2 (-19, -20, 27, 22, 9). Ruski selektor Vladimir Alekno je v kritičnih trenutkih spremenil taktiko in je na korektorski položaj poslal blokerja Dmitrija Muserskega, korektorja Maksima Mihajlova pa je dal na sprejemalnega. Zadel je v polno, saj brazilski blok ni našel rešitve za 218 centimetrskega orjaka Muserskega, ki je na koncu zbral kar 31 točk, vključno z odločilno v zadnjem nizu. Za moško rusko reprezentanco je to četrta zlata olimpijska kolajna (največ med vsemi), Brazilija pa ostaja pri dveh naslovih. Brazilci so sicer v finalu izgubili tudi na OI v Pekingu.